Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
AEX herstelt maar blijft steken onder record
Beeld: ABM Financial News

AEX herstelt maar blijft steken onder record

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week hersteld van het verlies een week eerder en zette weer koers richting het record van 934,59 punten van 12 juni, maar door een matige sessie richting het weekend, sloot de AEX daar uiteindelijk toch ruim onder.

Bij een slot van 925,23 punten op vrijdag steeg de AEX op weekbasis wel 0,7 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 918,72 punten, toen een verlies van 0,5 procent.

Ondanks de terugval op vrijdag, blijft ING positief, en dan vooral over aandelen, zei investment manager Simon Wiersma.

"Een prima draaiende economie, vertragende inflatie, beter dan verwachte, verhoogde winstgroeiverwachtingen voor bedrijven en het zicht op renteverlagingen door de centrale bank creëren prima omstandigheden voor aandelenbeleggers", verklaarde investment manager Simon Wiersma van ING het beurssentiment.

Ondertussen rekent de markt nog altijd op een eerste renteverlaging door de Federal Reserve in september, zeker nu de consumentenbestedingen in de VS afkoelen, en daarmee dus ook de economie en de inflatie.

Fed-prominenten blijven echter terughoudend en manen de markten nog altijd tot geduld, waarbij een eerste renteverlaging pas in december niet kan worden uitgesloten. Volgende week vrijdag moet de actuele PCE-inflatie een nieuw stukje van de rentepuzzel opleveren.

De Bank of England ligt ondertussen nog altijd op koers voor een eerste renteverlaging deze zomer.

De Britse centrale bank handhaafde afgelopen week de rente conform de verwachting op 5,25 procent en lijkt met de beschikbare informatie in augustus te willen besluiten of er dan een renteverlaging nodig is. Het besluit werd met 7 tegen 2 genomen, waarbij twee bestuurders nu al de Bank Rate met 25 basispunten wilden verlagen tot 5,00 procent.

Woensdag werd bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in mei op jaarbasis is uitgekomen op 2,0 procent, hetgeen ook werd verwacht. De diensteninflatie kwam uit op 5,7 procent, tegenover 5,9 procent in april.

De vraag is of het tijdens de zomermaanden wel tot een renteverlaging komt, als Taylor Swift een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk heeft gepland. Dit kan van invloed zijn op de ontwikkeling van de diensteninflatie, bijvoorbeeld wanneer de hotelprijzen in grote steden als Londen oplopen, schreven experts van TD Securities.

De Bank of England waarschuwde bij het rentebesluit dat de inflatie "in de tweede helft van dit jaar naar verwachting licht zal stijgen, omdat de daling van de energieprijzen vorig jaar uit de vergelijking op jaarbasis wegvalt."

In augustus komt de centrale bank met actuele economische ramingen en inflatieverwachtingen en die data, samen met andere beschikbare informatie, zullen bepalen of "de risico's van aanhoudende inflatie afnemen."

"Op basis daarvan zal het Monetary Policy Committee evalueren hoe lang de Bank Rate op het huidige niveau moet worden gehandhaafd", aldus de centrale bank.

Economen van ING rekenen nog altijd op een eerste renteverlaging in augustus en een totaal van drie verlagingen dit jaar.

Afgelopen week besloot de Zwitserse centrale bank om de rente te verlagen, en wel voor de tweede keer op rij. In Noorwegen en China werd door de centrale banken besloten om de rente ongemoeid te laten.

Franse politiek domineert

Naast aanhoudende thema's als het rentebeleid van de centrale banken en de AI-hausse - Nvidia bereikte afgelopen week de status van meest waardevolle bedrijf ter wereld, met ruim 3 biljoen dollar - letten beursexperts ook op de politieke situatie in Frankrijk. Volgens UBS zullen de aanstaande parlementsverkiezingen hun wissel trekken op het sentiment de komende weken.

"Angst voor oplopende tekorten en het daardoor stijgen van de Franse staatsschuld na een mogelijke overwinning van de rechtse partij van Marine Le Pen, leidde afgelopen week tot een uitverkoop van Franse staatsobligaties en aandelen", voegde ING toe. De Franse beurs verloor vorige week ruim 6 procent. Deze afgelopen week wist de CAC 40 met zo'n anderhalf procent te herstellen.

Le Pen probeerde de boel te sussen, door aan te geven dat de financiële markten slechts bekend zijn met een karikatuur van haar economische plannen, maar dat ze eigenlijk heel redelijk zijn, aldus Erik-Jan van Harn van Rabobank. "Die opmerkingen hebben vooralsnog niet zo heel veel effect."

"In de laatste peilingen ligt Macrons Renaissance-partij achter op zowel extreem-rechts als het linkse front. Het ziet er dus naar uit dat hij de tweede ronde niet zal halen", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

"Als dat zo is, krijgen de markten te maken met een Franse regering die volgens economen mogelijk zeer nadelige gevolgen heeft voor de Franse economie en de begroting", aldus de expert.

"Wat het meest verontrustend is", volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, "is het verschil tussen de Bund en de Franse tienjarige obligatie, dat het hoogste niveau in 17 jaar heeft bereikt en dat nog groter kan worden als de chaos aanhoudt".

Vrijdag noteerde de Duitse tienjaarsrente op 2,38 procent en de Franse variant op 3,13 procent, oftewel een spread van 75 punten.

Een Franse veiling van staatsobligaties behaalde afgelopen week een redelijk bevredigend resultaat, volgens Vranken. En dat gaf beleggers ook vertrouwen om weer Franse aandelen op te pikken, voegde Wiersma van ING toe.

Toch komt de Franse turbulentie op een zeer slecht moment voor de Europese Centrale Bank, volgens Keppenne, "nu de daling van de inflatie moeizaam verloopt en de loonstijgingen nog steeds een bron van onzekerheid zijn".

En hoewel ECB-econoom Philip Lane voorlopig vertrouwen heeft, benadrukte voorzitter Christine Lagarde afgelopen week dat "prijsstabiliteit hand in hand gaat met financiële stabiliteit."

Samengestelde inkoopmanagersindexen voor de eurozone lieten voor juni zien dat de voorzichtige aanpak van de ECB vermoedelijk sowieso de juiste is. Vooral de dienstensector lijkt de economische activiteit momenteel te ondersteunen.

Positief is volgens econoom Bert Colijn van ING dat de samengestelde index van 50,8 voor de eurozone "nog steeds overeenkomt met een bescheiden groei en het belangrijkste: de inflatiedruk is volgens de enquête opnieuw gematigd. Dit komt overeen met een omgeving die de deur openhoudt voor verdere renteverlagingen door de ECB dit jaar", aldus de econoom van ING.

De euro/dollar stabiliseerde afgelopen week rond 1,07, terwijl de olieprijzen verder stegen.

Stijgers en dalers

ASMI voerde afgelopen week de AEX aan, met een plus van 5,1 procent. Bank of America verhoogde donderdag het koersdoel voor ASMI van 758,00 naar 860,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees daarnaast ook op een koopaanbeveling van Morgan Stanley met een koersdoel van 800 euro.

Sectorgenoot ASML won op weekbasis 1,1 procent. Besi daalde afgelopen week daarentegen 0,2 procent.

Verder deden financials goede zaken, terwijl Adyen 5,5 procent liet gaan. Toch blijft Bank of America wel positief over het aandeel.

ING steeg afgelopen week 1,3 procent. De bank verhoogde tijdens de beleggersdag zijn financiële doelstellingen en mikt voor de komende jaren op een inkomensgroei van 4 tot 5 procent en een rendement op het eigen vermogen van 14 procent. Analisten reageerden positief verrast op deze doelstellingen. Zij verhoogden het koersdoel op ING.

De verzekeraars deden het ook goed, met winsten van 3 tot ruim 4 procent op weekbasis voor NN en Aegon. NN Group plant een entree op de door Rabobank, ING en ABN AMRO gedomineerde Nederlandse betaalmarkt. Dit meldden Het Financieele Dagblad en andere media afgelopen week. "Met eigen betaalrekeningen, passen, een app en kasboek-achtige functies hoopt de bankverzekeraar een serieus marktaandeel te veroveren op de grootbanken", aldus de krant.

In de AMX daalde Alfen 2,8 procent. Alfen tekende met het openbaarvervoerbedrijf TEC uit het Belgische Wallonië een "dubbelcijferig miljoenencontract" om de bussen van TEC te elektrificeren. 

Arcadis steeg 3,2 procent na een positief analistenrapport van ING.

Just Eat Takeaway ging aan kop in de Midcap, met een winst van 4,0 procent op weekbasis. Just Eat gaat maaltijden gratis bezorgen aan Amazon Prime-leden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje, zo maakte de maaltijdbezorger afgelopen week bekend. De uitbreiding maskeert volgens Jefferies echter het belangrijkere nieuws dat Just Eat Takeaway een abonnementsprogramma in Europa lanceert. De analisten verwachten dat beleggers zich nu zullen richten op hoe en wanneer Grubhub kan worden verkocht en of Amazon nu een potentiële kandidaat is geworden om Grubhub over te nemen.

Amazon maakte zelf afgelopen week bekend dat het 17,8 miljard euro gaat investeren in zijn logistieke netwerk en cloudinfrastructuur in Duitsland. Zo wil de Amerikaanse internetretailer de aanwezigheid in Europa vergroten nu de AI-hype de vraag naar betere clouddiensten opstuwt.

Van Lanschot Kempen won 2,5 procent op weekbasis na een beleggersdag. De private bank wil de komende jaren stevig blijven groeien met het beheerd vermogen, met hulp van overnames en waardestijging van de beleggingen, en verhoogde zijn doelstelling voor het rendement op eigen vermogen van 12 naar 18 procent. ING zei dat de nieuwe doelstellingen een stuk beter zijn dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

Hekkensluiter Allfunds daalde afgelopen week 5,4 en AMG verloor 4,9 procent. Het bedrijf heeft een belang in Savannah Resources genomen ter waarde van 16 miljoen Britse pond. Allfunds kreeg een koersdoelverlaging van UBS.

In de AScX won koploper Avantium op weekbasis bijna 9 procent. In oktober opent het de nieuwe FDCA Flagship Plant in Delfzijl. Het volatiele Vivoryon liet op weekbasis krap 10 procent gaan.

Het lokaal genoteerde Ease2pay won afgelopen week 36 procent nadat het bedrijf liet weten dat het aantal transacties in de eerste jaarhelft met 50 procent is gestegen.

CVC verkoopt een meerderheid van zijn belang in GEMS Education aan een consortium onder leiding van Brookfield Asset Management. Dit maakte CVC afgelopen week bekend, zonder financiële details te melden. Het aandeel CVC Capital steeg op weekbasis 2,4 procent.

Retail Estates, dat naast een notering in Brussel ook in Amsterdam wordt verhandeld, won afgelopen week 1,1 procent na een koopaanbeveling van Kepler Cheuvreux.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.