Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Groeitempo economie eurozone neemt af
Beeld: EC

Groeitempo economie eurozone neemt af

(ABM FN-Dow Jones) De economie in de eurozone is in juni minder sterk gegroeid. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 52,6 tegen 53,2 een maand eerder. De verwachting hiervoor lag op 53,5.

De inkoopmanagersindex voor de industrie bleek te zijn gedaald van 47,3 naar 45,6, bij een verwachting van 48,0. Daarmee noteert de index nu op het laagste niveau in zes maanden.

De samengestelde index daalde zo van 52,2 naar 50,8, de laagste stand in drie maanden. Hiervoor was een index van 52,4 verwacht.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank was vrijdag negatief verrast door het einde van het herstel in de industrie. De pijn zit volgens de econoom vooral bij de nieuwe orders, die duidelijk meer afnamen dan in mei.

Daarmee is de dienstensector wat De la Rubia betreft nog altijd de sterkhouder van de economie in de eurozone.

De economie moet in het tweede kwartaal volgens de hoofdeconoom nog altijd een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis kunnen laten zien.

Voor wat betreft de ECB biedt de dienstensector geen reden om in juli de rente nog een keer te verlagen, zeker nu Duitse dienstverleners de tarieven in juni meer omhoog gooiden dan in mei. Daar komt dan nog bij dat de Europese maakindustrie in juni de verkoopprijzen voor het eerste sedert februari 2023 weer verhoogde. 

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.