Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Olieprijzen bereikten hoogste niveau in zeven weken
Beeld: ABM Financial News

Olieprijzen bereikten hoogste niveau in zeven weken

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen bereikten woensdag gedurende de handelssessie hun hoogste niveau in zeven weken om ten slotte iets lager te sluiten. Dit nadat optimisme over de vraag gedurende de zomer en zorgen over escalerende conflicten de koersen ondersteunden.

Bij een settlement van 85,07 dollar werd een vat Brentolie woensdag uiteindelijk 0,3 procent goedkoper.

De olieprijzen hebben zich de afgelopen twee sterk hersteld nadat onder meer een Oekraïense drone-aanval leidde tot een brand op een olieterminal in een grote Russische haven.

Ook nemen de spanningen in het Midden-Oostenweer toe. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een mogelijke “totale oorlog” met de Libanese Hezbollah, dit terwijl de VS probeerden een breder conflict tussen Israël en de door Iran gesteunde groep te vermijden. Een escalerende oorlog riskeert verstoring van de aanvoer in de belangrijkste olieproducerende regio.

Volgens Hans van Cleef, energie-analist bij Publieke Zaken is de Brent olieprijs weer terug bij af, nadat de OPEC+ meeting op 2 juni een dip veroorzaakte. De afbouw van de vrijwillige productiebeperkingen werd aangekondigd, met de disclaimer dat alleen tot uitvoering over wordt gegaan als de marktcondities het toelaten.

Het OPEC+ marktaandeel en de marktbalans hebben hierbij prioriteit, eventueel ten koste van de prijs. Het in balans brengen van vraag en aanbod op de oliemarkt, het officiële doel van OPEC+, zal steeds lastiger worden in de toekomst, tenminste als Van Cleef de IEA-modellen mag geloven. Volgens Van Cleef is de kans echter klein dat de statische vraag- en aanbodprojecties van het energieagentschap uitkomen en wordt daar onvoldoende rekening mee gehouden in de IEA-modellen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.