Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Update: Europese beurzen sluiten overwegend lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Update: Europese beurzen sluiten overwegend lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag overwegend lager gesloten, zonder veel input van nieuws of marktbewegingen uit de Verenigde Staten, afgezien van uitspraken van verschillende Fed-bestuurders.  

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 514,13 punten. De Duitse DAX daalde 0,4 procent naar 18.067,91 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,8 procent tot 7.570,20 punten. De Britse FTSE steeg 0,2 procent naar 8.205,11 punten.

"De Fransen eindigen wederom onderop, nadat Goldman Sachs waarschuwde dat een verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen de Franse staatsschuld zal opstuwen tot het hoogste niveau sinds 1950", stelde Scope Markets.

Donderdag neemt de Bank of England zijn rentebesluit. Met de inflatiecijfers voor mei die woensdag gepubliceerd werden houdt de markt rekening met een mogelijke renteverlaging in augustus. De prijzen van Britse diensten blijven sterk stijgen, ondanks dat het algemene inflatiecijfer voor het eerst in drie jaar zakte naar het beoogde niveau van 2 procent.

Ook de Zwitserse centrale bank vergadert donderdag. Beleggers zijn verdeeld over de vraag of de rente opnieuw zal worden verlaagd, nadat de Zwitsers in maart het voorbeeld gaven aan de andere Europese centrale banken.

Enkele Fed-prominenten maanden marktdeelnemers deze week geduld te hebben voor een eventuele renteverlaging door de Fed.

De markt prijst nog steeds een renteverlaging tijdens september in, volgens futures van CME Group, ondanks dat Fed-bestuurders zeer nadrukkelijk hinten op een eerste renteverlaging tegen het einde van het jaar, zoals in december.

"Wat opmerkelijk is, is dat de markt van zes renteverlagingen dit jaar zijn verwachtingen heeft bijgesteld naar niet meer dan een, en dat de aandelenmarkten daardoor niet geraakt zijn", zei Susannah Streeter van Hargreaves Lansdown. "De reden daarvoor is dat AI het grootste verhaal in de stad is."

Beleggers keken alvast vooruit naar de inkoopmanagersindices die vrijdag worden gepubliceerd. Voor de Verenigde Staten wordt een tragere activiteit voorzien, zowel van de dienstensector als de industrie.

Olie werd iets goedkoper. Een augustus-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent in het rood op 80,62 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 85,25 dollar werd betaald, een daling van 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0750. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,0740 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Italiaanse en Franse banken zijn fors onderuit gegaan na de  Europese verkiezingen, maar de gevoeligheid van het kapitaal van Italiaanse banken voor hogere risico-opslagen op Italiaanse staatsleningen, afgezet tegen die op bunds, is flink afgenomen, vergeleken met vorige crises, stelde Jefferies. Een toename van de spread met 20 basispunten verlaagt de kapitaalbuffers van Italiaanse banken gemiddeld met maar 2 basispunten, becijferden de analisten.

Sportschoenmaker Golden Goose heeft besloten om zijn beursgang uit te stellen. Dat meldde de fabrikant van hippe sneakers dinsdagavond. Het was de bedoeling dat Golden Goose later deze week een notering zou krijgen in Milaan tegen een waardering van 2 miljard euro.

Luxeproducent Kering heeft meer tijd nodig voor de transformatie van het merk Gucci, aldus analisten van AlphaValue naar aanleiding van mededelingen van de CFO. De koers daalde 0,7 procent.

Burberry blijft het volgens AlphaValue moeilijk houden. In China en de VS loopt het bedrijf tegen een lastige consumentenmarkt aan. De koers daalde 1,6 procent.

Hargreaves Lansdown heeft een hoger bod van nu 11,40 pond per aandeel gekregen van een consortium van private investeerders. Dit is inclusief het slotdividend van 0,3 pond per aandeel. Het nieuwe bod is goed voor 5,41 miljard pond. Zakenbank Jefferies verhoogde het koersdoel van 10,35 pond naar het niveau van het nieuwe bod en verlaagde het advies van Kopen naar Houden. Het aandeel steeg 1,5 procent.

De Noorse oliedienstverlener Subsea 7 gaat de aandeelhouder op basis van de gunstige groeivooruitzichten 1 miljard dollar uitkeren in de periode 2024 tot en met 2027 in de vorm van dividend. RBC Capital Markets ziet ruimte voor nog eens een verhoging van 30 procent. RBC schat dit in op basis van een krappe markt, de verwachte groei en margeverbeteringen. Het aandeel steeg 2,9 procent in Frankfurt.

JPMorgan heeft woensdag het advies voor Umicore verhoogd van Onderwogen naar Overwogen, maar het koersdoel ging van 22,50 naar 16,50 euro. De koers steeg 3,4 procent.

Halfgeleideraandelen als ASML, ASMI, STMicroelectronics en Infineon behoorden woensdag tot de grootste dalers in Europa. STMicro verloor 4,6 procent.

Wall Street

Wall Street bleef woensdag gesloten voor Juneteenth, de herdenkingsdag van het einde van de slavernij. Dinsdag bleef Wall Street dicht bij huis, maar Nvidia boekte weer een mooie koerswinst, voldoende om Microsoft van de troon te stoten als grootste beursgenoteerde bedrijf.  

Update: om juiste slotkoersen weer te geven.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.