Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Beursblik: ING legt de lat hoger
Beeld: ING

Beursblik: ING legt de lat hoger

(ABM FN-Dow Jones) De nieuwe doelstellingen van ING voor het rendement en voor de inkomensgroei zijn hoger dan verwacht. Dit stelde UBS maandag in een analistenrapport.

De nieuwe doelen bieden een opwaarts potentieel van circa 10 procent boven de huidige analistenconsensus voor de winst in 2027.

Daarmee zijn de doelen positief genoeg voor een positieve koersreactie, aldus de Zwitserse bank, die ook te spreken is over het plan de kapitaalallocatie te verschuiven van de Wholesale Banking-tak ten gunste van de meer winstgevende retailbank.

De doelstelling van ING van een rendement op het eigen vermogen van 14 procent is hoger dan de consensusverwachting van 13,6 procent en 100 basispunten meer dan de inschatting van UBS zelf.

De beoogde fee-inkomsten van 5 miljard euro zijn ook hoger dan de 4,6 miljard euro volgens de consensus, terwijl de omzetgroei van 4 tot 5 procent per jaar zelfs het dubbele is van de verwachting van 2,4 procent.  

De kostenstijging van 3 à 4 procent is sterker dan de 2,4 procent waar de analisten gemiddeld op rekenden, maar dit wordt, als het goed is, volgens UBS ruimschoots gecompenseerd door de sterkere groei.  

De nieuwe kostenratio en kernkapitaalratio zijn iets beter dan de consensus.

Retail- en Wholesale banking

De retailbank van ING leverde in 2023 een rendement op het eigen vermogen van 25 procent en is goed voor de helft van de risicogewogen balans. Hier mikt ING op verdere groei van de inkomsten, met name door primaire klanten, kleine en middelgrote zakelijke klanten en private banking, terwijl de rentebaten een minder dominante inkomstenbron moeten worden. Het rendement op eigen vermogen van de retailbank wil ING boven 20 procent hebben.

De Wholesale Banking-tak, die de afgelopen jaren de winstgevendheid herhaaldelijk drukte, hoewel het de afgelopen jaren beter gaat, kan aanzienlijk beter gaan presteren dan sectorgenoten, voorziet ING. Vorig jaar waren de inkomsten 7 miljard euro en het rendement op eigen vermogen 15 procent. Op lange termijn zouden de niet-rentebaten met zo'n 50 procent kunnen stijgen tot twee derde van de totale inkomsten, door te focussen op groei die weinig kapitaal vergt. Hierdoor kan ook de kapitaalallocatie van deze divisie omlaag van 50 naar 45 procent. UBS denkt dat dit een goede strategische keuze is.

UBS handhaaft het koopadvies op ING en vindt het aandeel nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd. Het koersdoel is 18,30. Het aandeel stond maandag 2,1 procent hoger op 15,65 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: UBS blijft positief over ING
  2. Glasheldere, haalbare ambities van ING Groep

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING kopen verkopen

88% zegt kopen

8 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.