Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Winst op Damrak na daling inflatie VS
Beeld: Euronext

Winst op Damrak na daling inflatie VS

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met stevige winst gesloten, nadat het Amerikaanse inflatiecijfer voor mei een sterker dan verwachte daling liet zien.

De AEX sloot 1,1 procent hoger op 931,79 punten.

De daling van het inflatiecijfer in mei zorgt voor opluchting bij beleggers dat een renteverlaging in september in beeld blijft, zei Philip Marey van Rabobank.

Hij waarschuwde dat de prijsinflatie van diensten nog wel stijgt, onder invloed van de loonsverhogingen. "Die prijzen moeten echt naar beneden."

De opluchting over het dalende algemene inflatiecijfer overheerste echter op de beurs. "Het belangrijkste cijfer voor 's werelds grootste economie heeft vandaag het hoognodige goede nieuws gebracht voor handelaren", stelde Naeem Aslam van Zaye Capital. "De kans op een renteverlaging in juli is weer omhoog geschoten, hoewel we denken dat het waarschijnlijk september wordt."

De consumentenprijzen in de VS stegen in mei met 3,3 procent, tegen 3,4 procent in april, terwijl economen een ongewijzigd cijfer voorspelden. De kerninflatie, zonder voeding en energie, daalde van 3,6 naar 3,4 procent, waar een kleinere afname tot 3,5 procent was voorzien. "Al met al geen goede dag voor haviken, die zullen veel cafeïne nodig hebben om de duiven vandaag bij te houden", voorspelde Aslam.

De euro steeg fors tegenover de dollar, nu een renteverlaging door de Fed weer dichterbij is gekomen.  

De Federal Reserve zal woensdagavond de rente naar verwachting niet wijzigen, maar geeft wellicht nieuwe verwachtingen voor de economische groei en rentes. De beleidsmakers hebben mogelijk hun verwachtingen voor het aantal renteverlagingen tot eind volgend jaar verlaagd.

"De vraag is vooral of Fed-leden bij drie renteverlagingen dit jaar blijven of dat die verwachtingen worden teruggeschroefd gezien de hardnekkige inflatie", aldus analisten van IG.

Volgens CIO Rick Rieder van BlackRock is er veel verdeeldheid binnen de Fed en zou het ook bij twee of zelfs één renteverlaging kunnen blijven dit jaar.  

De stemming onder Nederlandse beleggers blijft optimistisch, meldde Saxo, hoewel zij niet per se positiever werden over de AEX en S&P500-index. ASML en Besi en de IT-sector zijn in het algemeen favoriet in de eerste weken van juni.

De olieprijs zag de stijging van eerder op de dag teruglopen nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden de afgelopen week zijn gestegen met 3,7 miljoen vaten, terwijl ook de benzinevoorraden toenamen met 2,6 miljoen vaten.

WTI-olie voor juli kostte 78,23 dollar, 0,4 procent meer dan dinsdagavond. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 82,43 dollar.

Het Internationale Energieagentschap IEA waarschuwt dat het groeiende aanbod van olie in 2030 tot het grootste overschot zal leiden in de geschiedenis, buiten de coronacrisis, omdat de vraag minder snel groeit door alternatieve bronnen. De groei van de vraag komt vooral uit China en India.

De euro/dollar steeg met een volle procent tot 1,0848 na het inflatiecijfer. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er nog 1,0740 op de borden.

Stijgers en dalers

Enkele bekende technologienamen eindigden bovenaan in de AEX. Betaalreus Adyen kon bijna 4 procent bijschrijven, nadat het aandeel een tijdje zijwaarts leek te bewegen.

Chipmachinefabrikant ASML, een zwaargewicht die ook direct gaat profiteren van de AI-hype, zag de koers oplopen tot nagenoeg 1.000 euro, waarna het aandeel last kreeg van hoogtevrees. Toch sloot het nog 2,8 procent hoger op 985,60 euro.

Sectorgenoot Besi, die wat achtergebleven was, zette de inhaalrace voort en won 1,5 procent.

Internetinvesteerder Prosus liftte mee op de brede opluchting over de inflatie en won 2,2 procent.

ASR sloot 0,2 procent hoger na een koersdoelverhoging van Bank of America.

Verliezen waren beperkt. Ahold Delhaize was met 1,2 procent de sterkste daler. Ook ArcelorMittal, Shell NN Group en KPN leverden iets in.

DSM heeft zijn gistextracten, goed voor 120 miljoen euro omzet per jaar, verkocht aan de Franse gistfabrikant Lesaffre. Er werden geen financiële details gemeld. Het aandeel sloot 0,3 procent hoger.

In de AMX won Inpost 4,3 procent, gevolgd door Eurocommercial met een winst van 3,7 procent. Vastgoedfondsen profiteren doorgaans van een lager renteklimaat, omdat hun financieringslasten daardoor minder sterk drukken. WDP en CTP wonnen ook terrein. Ook de kleinere aandelen NSI en Wereldhave stegen. 

Ook onder de Midkappers waren er weinig dalers. Galapagos, Aperam en SBM Offshore leverden in.

NX Filtration was favoriet bij de kleinere aandelen en sloot 5,4 procent hoger. Dinsdag steeg de koers al meer dan 7 procent.

Het nu nog lokaal genoteerde Theon International won 1,6 procent. Het aandeel krijgt op 24 juni een plekje in de AScX, ten koste van Vivoryon, dat woensdag 2,0 procent verloor.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street groen gekleurd en steeg de toonaangevende S&P 500 met 1,2 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt verkopen

3 stemmen

AMX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

ASCX kopen verkopen

67% zegt verkopen

3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 am1993 12 juni 2024 18:56
    Het blijft ronduit een belachelijke zaak. De inflatie neemt in de US met 0.1% (!!!!!!) af en de beurzen stijgen wereldwijd met >1%. Ik heb dat in de 40 jaar dat ik beleg nooit begrepen, maar is niet erg. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, zei mijn vader altijd:). Maar ik blijf het idioot vinden. :).
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.