Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Media: Brussel wil Basel-kapitaalregels marktrisico een jaar uitstellen
Beeld: ABM Financial News

Media: Brussel wil Basel-kapitaalregels marktrisico een jaar uitstellen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie gaat nieuwe internationale kapitaaleisen voor het marktrisico bij banken een jaar uitstellen, om te voorkomen dat banken worden benadeeld door aanhoudend getouwtrek over de regels in de Verenigde Staten. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag.

Het pakket met aanvullende kapitaalregels, ook wel bekend als Basel IV, zou per 1 januari ingaan in de Europese Unie, zeven jaar nadat hier een akkoord over werd bereikt in het Bazels Comité voor het toezicht op de bankensector. Het is het sluitstuk van nieuwe regelgeving die een herhaling van de financiële crisis van 2008 moet voorkomen.

De regels, die in de Verenigde Staten bekendstaan als Basel III Endgame, zullen daar pas op zijn vroegst halverwege 2025 van kracht worden, en in het Verenigd Koninkrijk is medio 2025 als startdatum vastgesteld.

Van het pakket wil de EU nu de regels die de handelsactiviteiten van banken raken een jaar uitstellen, omdat die activiteiten een mondiaal karakter hebben, volgens de bronnen van Bloomberg.  

Het gaat om de standaard voor de hoeveelheid kapitaal die banken moeten aanhouden voor marktrisico. De Europese Commissie heeft eerder gezegd zeer bewust te zijn van de kwestie en de relevantie van dit specifieke onderdeel voor een gelijk speelveld wereldwijd.

Voor Nederlandse banken zijn overigens vooral de nieuwe kapitaalregels voor hypotheken relevant. Daarover meldde Bloomberg dinsdag niets.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. kopen verkopen

80% zegt kopen

5 stemmen

ING kopen verkopen

50% zegt kopen

6 stemmen

KBC Groep kopen verkopen

67% zegt verkopen

3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.