Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
'ECB-bestuurder niet bezorgd over ontwikkeling loongroei'
Beeld: ABM Financial News

'ECB-bestuurder niet bezorgd over ontwikkeling loongroei'

(ABM FN-Dow Jones) De loonstijging in de eurozone aan het begin van het jaar is geen reden tot bezorgdheid over de inflatie. Dit zei Mario Centeno, voorzitter van de Portugese centrale bank en lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, zaterdag in een interview met persbureau Bloomberg.

De daling van de reële lonen, veroorzaakt door de aanval van Rusland op Oekraïne, waarna de consumentenprijzen fors stegen, zal de komende jaren naar verwachting worden omgebogen, denkt Centeno.

Het tempo waarin dit gebeurt, is echter een open vraag, zei de ECB-bestuurder. Volgens Centeno is het herstel van de lonen in de eurozone "verenigbaar met" een inflatie die weer uit moet komen rond de doelstelling van 2 procent van de ECB. 

De centrale bank meldde afgelopen week dat de loongroei in de eurozone in het eerste kwartaal is uitgekomen op 4,7 procent op jaarbasis. In het vierde kwartaal lag de groei op 4,5 procent. De ECB verwacht dat de loongroei in 2024 op een hoog niveau blijft, maar de loondruk zal wel afnemen. 

Economen van BNP Paribas zeiden in reactie op de looncijfers dat die een renteverlaging door de ECB in juni niet in gevaar brengen, maar een daaropvolgende verlaging in juli is zeer onwaarschijnlijk, volgens de Franse bank.

Die boodschap had ook Joachim Nagel, president van de Duitse Bundesbank, vrijdag bij Bloomberg TV. In een gesprek met het persbureau waarschuwde de havikistische Duitse monetaire chef voor een te snelle opvolging van de verwachte versoepeling volgende maand.

Nagel is dan ook van mening dat de ECB waarschijnlijk tot september moet wachten met een tweede renteverlaging.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jan de vakman 25 mei 2024 15:23
  Ja, een ouwe bouwvakker kan natuurlijk niet zo goed rekenen, als die bank witteboorden, maar een oplopende loongroei, naar 4,7% lijkt mij niet erg mee te werken aan een inflatie van 2%, anders moeten die baasjes wel heel erg diep in eigen buidel gaan tasten!!
  Mijn weekrekening opmakend heb ik moeten constateren, dat mijn porto net zo'n luchtsprong als de AEX maakte en 0,21% voorwaarts is gegaan, terwijl mijn schaduwporto heel de week rood schreef en daarmee 0,5% daalde, niet dramatisch, maar groot AEX kreeg daar toch klapjes mee!!
  Midcapper Aperam droeg bij mij de rode lantaarn, hij kelderde 2,45% en was daarmee ook de middenmoter van de metaalzakkers, want Arcelor liet 1,81% gaan, terwijl AMG 7,45% de diepte inklapte, ze zullen alle 3 wel besmet zijn door de duurdere metalendip, goud en zilver verloren meer dan 3% en koper kwakte 4,78% naar beneden, bij Dalm gelukkig niet, daar is het armelui's goud een beetje gestegen, maar nog lang niet in het beurspercentage!!
  KPN zou op dat Nvidia nieuws als een raket moeten stijgen, maar het leek wel zo'n Muskraket, die willen ook nogal eens niet, als het moet, KPN leverde 1,43% in!!
  Ook het beste bankje van Europa, ING, leverde heel de week stiekem wat in, hij verloor 1,04%, al zijn die renteverlagingen een stuk minder zeker!!
  De klimaatactivisten drukten Shell in het rood, nog altijd beseffen die niet dat je samen veel verder komt, ook op klimaatgebied, ga maar eens voor die vliegtuigen naar Verweggistan liggen, een mega-giga vervuiling voor snoepreisjes, dit moet op slag verboden worden en ook reclame voor dit klimaatbarbarisme van de happy few!!
  Gelukkig had ik 2 groene fondsen, de 1e was geen hoogvlieger, Unilever ging ietsiepietsie omhoog met 0,04%, nu ja, kruimeltjes is ook brood zullen we maar zeggen!!
  Mijn secund love Besi kreeg wel AI kriebels, vanuit Amerika, hij voerde het chip peloton aan met een plus van 3,88% en trok daarmee bij mij de kar, net over de groene streep!!
  Zaterdag is bij mij ook altijd(groente)tuindag, nu, de berichten zijn dramatisch, een slechte koude natte start in April zorgde al voor een dun begin en wat er nog opkwam, wordt verwoest, door een giga bende slakken, er zijn er onvoorstelbaar veel, zelfs op de voordeuren bij de mensen waar ik de kranten bezorg zitten die glibberbeesten, ik heb dit nooit eerder gezien, veelvuldige kannibalenmoord, lijkt maar mondjesmaat te helpen op de tuin, als je er 100 in 2en splijt, dan komen er 200 voor terug, ik vrees dat het een mager jaar wordt!!
  Morgen mogen we gaan genieten van het Brood des Levens, de HEILAND wil en kan ons onder alle omstandigheden voeden met Zijn heerlijke genade, wie dat Brood en Water eet en drinkt, krijgt nooit meer honger of dorst, dat levende WATER wordt een bron in je, Die opspringt, tot in het Eeuwige Leven, morgen mogen we er getuige van zijn, hoe ook nu nog, jongeren, voor Die BRON kiezen, in hun hart, daar zullen ze nooit spijt van krijgen!!
  Maandag hoop ik dat we het op de beurs en de tuin droog houden, als de zon bij beiden schijnt, verschijnt, als vanzelf groen!!, SJALOOM!!!
 2. forum rang 7 jan de vakman 25 mei 2024 20:37
  Ja, zuster, Alfen leverde maar liefst 12,86% in, ik denk dat velen met mij teleurgesteld waren over bruikbare betaalbare batterijen nieuws, juist dat viel nogal tegen, gisteren heeft broer Leo van 8 uur s'morgens tot 4 uur in de middag zonder stroom gezeten, vanmiddag om 5 uur waren de energieboeren van Stedin nog aan het graven, ik zie, hoe bij zonnig weer 1 van de 3 windmolens stil staat, ook zij moeten, om calamiteiten op het stroomnet te voorkomen, schijnbaar minderen met leveren op zulke momenten, moraal van het verhaal, alles schreeuwt om goede opslagmogelijkheden en wel heel direct de grote energieleveranciers, daar viel het Alfennieuws niet mee, vandaar die nogal negatieve koersreactie denk ik, hij wordt wel heel koopwaardig zo!!, Vaart wel, allen!!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.