Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street weet openingswinsten niet vast te houden

Wall Street weet openingswinsten niet vast te houden
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Vrijdag wist Wall Street met nog een paar uur handel te gaan de openingswinsten niet vast te houden.

De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 4.285,78 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.478,93 punten en de Nasdaq noteerde nagenoeg onveranderd op 13.206,90 punten. 

De zorgen over de aanhoudend hoge rentes, die de Federal Reserve ook langer hoog lijken te willen houden, zorgen voor maandverliezen voor de drie grote indexen in New York.

De techzware Nasdaq lijkt op weg naar een verlies van zo'n 5,6 procent in de maand september. De S&P 500 ligt op koers voor een daling van ongeveer 4,7 procent in de maand september en de Dow Jones verloor naar verwachting zo’n 3,3 procent de afgelopen maand.

De Amerikaanse tienjaarsrente piekte van de week even op 4,68 procent maar is inmiddels gedaald tot 4,56 procent, wat nog altijd het hoogste niveau is sinds eind 2007.

Vandaag werd bekend dat de kernprijzen in augustus op maandbasis met 0,1 procent waren gestegen, waar een stijging van 0,2 procent was voorzien. Op jaarbasis koelde de PCE-kerninflatie in augustus conform de marktverwachting af tot 3,9 procent, van 4,3 procent in juli.

De persoonlijke bestedingen stegen in augustus op maandbasis minder hard, met 0,4 procent, en dit was gelijk aan de verwachting. In juli stegen de bestedingen nog met 0,9 procent.

De inkomens van Amerikanen stegen vorige maand iets harder, met 0,4 procent, tegen 0,2 procent in juli. Het cijfer was conform de verwachting.

De gewone PCE-inflatie steeg in augustus licht, van 3,4 naar 3,5 procent.

"De Amerikaanse inflatie- en persoonlijke bestedingscijfers van vandaag zouden de verwachtingen voor een renteverhoging door de Federal Reserve in november wat kunnen temperen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Ook bleek de inkoopmanagersindex van ISM voor de regio Chicago in september verder gedaald te zijn en houdt de krimp vooralsnog aan. De inkoopmanagersindex daalde van 48,7 in augustus naar 44,1 in september. 

Daarentegen bleek dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september minder hard is gedaald dan verwacht. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 69,5 tot 68,1. Een voorlopig cijfer voor september kwam halverwege de maand nog uit op 67,7. 

Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden in september negatiever. Deze deelindex daalde van 75,7 tot 71,4. De verwachtingsindex steeg licht, van 65,5 naar 66,0.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 3,2 procent, van 3,5 procent eind augustus. Sinds maart 2021 was de verwachting niet zo laag. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatieverwachting voor de komende 12 maanden van 3,1 procent.

Op de achtergrond speelt de naderende shutdown van Amerikaanse overheidsdiensten, maar laten vooralsnog de beurzen zich niet van de wijs brengen.

"Vandaag ziet het ernaar uit dat we zondag beginnen met de landelijke sluiting van verschillende overheidsdiensten. Hoewel dit economisch niet zo belangrijk is als het bij een korte termijnverschijnsel blijft, kan het wel het consumentenvertrouwen beïnvloeden", zei strateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

De euro/dollar handelde op 1,0573 en daalde de prijs van een vat WTI-olie 0,3 procent tot 91,44 dollar.

Bedrijfsnieuws

Nike heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar vrijwel stabiele resultaten behaald, waarbij de winst boven verwachting uitkwam. Het aandeel noteerde 6,5 procent hoger.

Aandelen van Tesla noteerden 1 procent hoger, ondanks het nieuws over een aangespannen rechtszaak in Californië waarin de fabrikant van elektrische voertuigen wordt beschuldigd van racisme en een vijandig werkklimaat.

Nvidia noteerde 0,8 procent hoger. The Wall Street Journal meldde donderdagavond dat Franse mededingingsautoriteiten eerder deze week kantoren van Nvidia in Frankrijk zijn binnengevallen. Het bedrijf zou ervan worden verdacht concurrentiebeperkende praktijken te hebben toegepast in de sector van de grafische kaarten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links