Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Minder omzet en winst voor SBM Offshore

Minder omzet en winst voor SBM Offshore
Beeld: SBM Offshore

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore heeft in de eerste zes maanden van 2023 een lagere omzet en winst behaald, als gevolg van een daling van de resultaten bij de Turnkey-divisie. Dit bleek donderdag uit de cijfers van de oliedienstverlener.

SBM Offshore boekte een omzet van 1.491 miljoen dollar, exact waar de analistenconsensus ook op rekende. Daarvan kwam 933 miljoen dollar van de tak Lease and Operate en 558 miljoen dollar van Turnkey. Hier rekenden de analisten op respectievelijk 948 miljoen en 543 miljoen dollar.

In de eerste zes maanden van 2022 behaalde SBM een omzet van 1.763 miljoen dollar, opgesplitst in 854 miljoen voor Lease and Operate en 909 miljoen voor Turnkey.

In een trading update over het eerste kwartaal meldde SBM in mei al een omzetdaling bij Turnkey van 49 procent.

De nettowinst is in de eerste zes maanden van 2023 daalde van 103 miljoen naar 36 miljoen dollar. Dat is slechter dan de 89 miljoen dollar die de analisten hadden voorzien.

De EBITDA daalde ook, van 500 naar 457 miljoen dollar. Hier stond de analistenconsensus op 526 miljoen dollar.

De nettoschuld bedroeg eind juni 7,2 miljard dollar. Dat was 6,1 miljard dollar aan het einde van 2022. In maart was de schuld al opgelopen naar 6,4 miljard dollar.

Het orderboek kwam uit op 32,2 miljard dollar. Dat is een nieuw record.

SBM handhaafde donderdag de outlook voor heel 2023, waarbij het bedrijf rekent op een omzet volgens de directionele methode van meer dan 2,9 miljard dollar, waarvan circa 1,9 miljard dollar afkomstig van Lease & Operate. Turnkey zal meer dan 1 miljard dollar bijdragen.

De oliedienstverlener rekent daarnaast nog steeds op een EBITDA van ruim 1 miljard dollar.

"De stijging van het orderboek naar een nieuwe recordhoogte en het herhalen van de outlook voor 2023 onderstrepen dat onze strategie resultaten oplevert", zei CEO Bruno Chabas donderdag in een toelichting. 

De analistenconsensus gaat uit van een jaaromzet van 3.020 miljoen dollar, met 1.905 miljoen voor Lease and Operate en 1.115 miljoen voor Turnkey.

De EBITDA zal dit jaar volgens de markt uitkomen op 1.076 miljoen dollar.

Verder verwachten de analisten een nettowinst van 160 miljoen dollar in 2023 en een nettoschuld die aan het einde van het jaar uitkomt op 7,3 miljard dollar.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SBM Offshore 68% zegt kopen 34 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SBM Offshore

12,090 04 dec
-0,180 -1,47%
Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links