Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: Resultaten OCI lopen flink terug

Update: Resultaten OCI lopen flink terug
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) OCI heeft in het tweede kwartaal van 2023 aanzienlijk minder omzet geboekt, terwijl de winst omsloeg in een verlies. Dit bleek woensdag uit cijfers van de kunstmestfabrikant.

In het afgelopen kwartaal bedroeg de omzet circa 1,4 miljard dollar, 52 procent minder dan een jaar eerder, terwijl de aangepaste EBITDA op jaarbasis met 75 procent afnam tot 326 miljoen dollar. "Vooral door lagere verkoopprijzen", aldus OCI.

CEO Ahmed El-Hoshny ziet wel een herstel in de markten en groei-initiatieven voor waterstof komen op gang. In de stikstofmarkt zag de topman een bodem in het tweede kwartaal.

Onder de streep restte een aangepast verlies van 7 miljoen dollar tegen een winst van 528 miljoen dollar een jaar eerder. Het gerapporteerde resultaat daalde van 477 miljoen dollar winst naar een verlies van ruim 90 miljoen dollar.

De vrije kasstroom bedroeg 222 miljoen dollar negatief. De operationele vrije kasstroom was wel positief met 211 miljoen dollar. 

De nettoschuld bedroeg eind juni 2,2 miljard dollar tegen 1,2 miljard een jaar eerder. OCI merkte op dat er in april circa 800 miljoen dollar naar aandeelhouders ging.

OCI wil verder een dividend voorstellen van 0,85 euro per aandeel, goed voor in totaal 200 miljoen dollar.

Een uitgebreide strategische beoordeling van de activiteiten is in volle gang, zo stelde OCI. Het bedrijf verwacht later dit jaar de uitkomst hiervan bekend te maken.

Verder kondigde OCI aan tegen eind 2024 per jaar minstens 100 miljoen dollar te willen besparen, met minimaal 50 miljoen dollar aan besparingen bij Fertiglobe, die al in mei werden aangekondigd.

Outlook

OCI merkte op dat de bodem in de stikstofprijzen achter de rug is en dat er in het lopende kwartaal een herstel plaatsvindt. De methanolprijzen zijn ook gedaald, maar zullen wel worden ondersteund door een herstel van onder meer het macro-economische klimaat en hogere olieprijzen.

El-Hoshny ziet dat methanol steeds vaker als brandstof in de scheepvaart wordt gebruikt, wat een vraag zal creëren van 6 miljoen ton methanol in de komende drie tot vijf jaar. Afgelopen maand werd het eerste schip dat vaart op methanol afgeleverd. 

Het aandeel OCI is erg volatiel vanochtend, maar noteert rond half elf 0,6 procent lager.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
OCI 73% zegt kopen 41 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

OCI

18,680 17:35
-0,720 -3,71%
Premium

OCI dieper in de rode cijfers

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links