Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Analisten verwachten bescheiden winstdaling KPN

Analisten verwachten bescheiden winstdaling KPN
Beeld: iStock

(ABM FN-Dow Jones) KPN zal over het tweede kwartaal vermoedelijk een licht lagere winst bekendmaken, terwijl de omzet op jaarbasis wel steeg. Dat blijkt uit een analistenconsensus die het telecombedrijf op zijn website plaatste.

De geraadpleegde analisten rekenen gemiddeld op een daling van de nettowinst van 186 miljoen euro een jaar eerder naar 178 miljoen euro, een afname van 4,4 procent.

Het aangepaste EBITDA-resultaat zou nagenoeg gelijk blijven op 593 miljoen euro, tegenover 595 miljoen euro een jaar eerder.
 
De inkomsten zouden met krap 2 procent stijgen op jaarbasis, van 1.311 miljoen naar 1.335 miljoen euro. Bij de drie divisies Consumer, Business en Wholesale zou de omzet stijgen met respectievelijk 0,8, 3,1 en 2,9 procent.

Voor Consumer Mobile rekent ING op een groei van bijna 5 procent op jaarbasis, tegen 3,7 procent in het eerste kwartaal, waarmee de sterke trend zich doorzet. Bij het vaste netwerk daalt de omzet met 0,6 procent, verwacht ING, na de daling met 1,8 procent in het eerste kwartaal, ondanks aanhoudende druk van concurrent VodafoneZiggo. Hier moeten prijsverhogingen ook voor groei zorgen in de tweede helft van het jaar.

Voor de zakelijke tak rekent ING op 3,9 procent omzetgroei, wat meer is dan de consensus die op 3,1 procent ligt. Een verwachte groei van 8,9 procent in het midden- en kleinbedrijf zou een versnelling zijn na de 7,6 procent in het eerste kwartaal.

Voor Wholesale zou de groei 3,1 procent op jaarbasis zijn, denkt ING, een bevestiging van de gematigde groeitrend in het eerste kwartaal.

De investeringen waren 2,6 procent hoger, zo verwacht de markt, met 303 miljoen euro, van 295 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2022. De vrije kasstroom zou 3,6 procent lager uitkomen, op 195 miljoen euro, tegen 202 miljoen euro een jaar eerder.

ING voorziet geen nieuwe aandeleninkoop na de afronding van het lopende programma. De analist kijkt vooral uit naar de beleggersdag die begin november gepland zou staan. De focus zal waarschijnlijk liggen op de uitrol van het glasvezelnetwerk en de financiële impact daarvan, maar er kan dan ook iets worden gezegd over het kapitaalteruggavebeleid.

Outlook

Voor 2023 rekent de marktconsensus op een 2 procent hogere omzet van 5.424 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 2.421 miljoen euro, tegen 2.403 miljoen euro een jaar eerder. De verwachte nettowinst van 746 miljoen euro zou een daling op jaarbasis van 2,6 procent betekenen.

Prijsverhogingen en het ontbreken van inflatiebonussen voor personeel in het derde en vierde kwartaal zouden moeten leiden tot een hoger aangepast EBITDA-resultaat, ter compensatie van de daling in de eerste helft van het jaar, stelde analist David Vagman van ING. De overname van Youfone en meevallende energiekosten zouden een resultaat moeten opleveren dat iets hoger is dan de doelstelling van KPN, denkt de analist.

Beleggers zullen in de toelichting op de tweedekwartaalcijfers wellicht kijken naar eventuele opmerkingen over de recente overnames die KPN deed. In juni nam het bedrijf de glasvezelnetwerken van Primevest over en ook de Nederlandse activiteiten van Youfone.

Over die laatste deal zei ING dat het een slimme overname is. Maar de vraag is of toezichthouders akkoord gaan, aangezien de telecommarkt al is geconsolideerd van vier naar drie mobiele spelers, na de overname van Tele2 door T-Mobile, aldus analist David Vagman.

KPN opent maandag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteert donderdag xx procent lager op 3,22 euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN 60% zegt kopen 5 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

KPN Koninklijke

3,138 08 dec
-0,008 -0,25%
Premium

Dividend KPN gaat de komende jaren stevig omhoog

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links