Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heijmans koopt Van Wanrooij

Heijmans koopt Van Wanrooij
Beeld: Heijmans

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft Van Wanrooij overgenomen voor een ondernemingswaarde van 298 miljoen euro. Dit maakte het beursgenoteerde bouwbedrijf woensdagochtend bekend.

Met deze transactie versterkt Heijmans haar marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling in Nederland. Dankzij de overname zou de omzet van Heijmans in 2022 ruim 20 procent hoger zijn uitgekomen op 2,2 miljard euro. Ook verdubbelt de werkvoorraad in vastgoedontwikkeling van circa 15.000 naar 29.000 nieuwbouwwoningen.

De overname verhoogt Heijmans’ ontwikkelcapaciteit met 1.000 tot 1.500 woningen op jaarbasis naar 3.000 tot 4.000 woningen.

De bouw- en ontwikkelactiviteiten voegen naar verwachting van Heijmans 30 tot 40 miljoen euro onderliggende EBITDA per jaar toe op de korte termijn en 50 tot 70 miljoen euro op middellange termijn.

Daarnaast draagt de overname vanaf dag één bij aan de winst per aandeel en de operationele cashflow van Heijmans.

Financiering

De overnameprijs wordt voor 23,5 miljoen euro betaald door de uitgifte van 2,3 miljoen certificaten van aandelen Heijmans, tegen een uitgiftekoers van 10,214 euro. De aandeelhouders van Van Wanrooij verkrijgen zo een belang van ruim 9 procent in Heijmans.

Het resterende deel van de koopsom, inclusief rente, wordt voldaan in contanten. Heijmans gebruikt hiervoor de eigen kaspositie en 140 miljoen euro via een bankfinanciering met het bankenconsortium bestaande uit ABN AMRO, ING en Rabobank.

Na overname resulteert naar verwachting een gecombineerde nettoschuld van circa 150 miljoen euro per jaareinde 2023, wat overeenkomt met een schuldratio van circa 1,0. Dat biedt volgens Heijmans voldoende ruimte om te kunnen blijven investeren. 

En ook de solvabiliteit van Heijmans blijft na deze transactie volgens de bouwer “onverminderd robuust” op een niveau dat niet veel zal afwijken van de solvabiliteit eind 2022 van 29 procent.

De transactie wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument & Markt.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HEIJMANS KON 80% zegt kopen 10 stemmen

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 mok 21 juni 2023 11:51
  Ik denk niet dat er teveel betaald is, Heijmans zelf is veel te goedkoop. Steady performance na een moeilijke tijd, gezond en super dividend. Ik loop het wel vaker te promoten, maar is geen sexy aandeel. We gaan toch een keer bouwen, anders liggen onze kinderen straks op straat . Oftewel top overname!
 2. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 21 juni 2023 11:57
  quote:

  Swoop schreef op 21 juni 2023 09:45:

  Kopen op 5x EV/EBITDA long-term, terwijl je zelf op 1x handelt en de bedrijfstak op 3x.
  Daarnaast, na 6 jaar neergang in de woningmarkt tussen 2008 en 2014 en 7 jaar opgang, nu net 1.5 jaar in de neergang. Lijkt me qua timing derhalve veel te vroeg. Don't try to catch a falling knife!
  Volledig eens met de strekking van je verhaal met de nuance dat ze weliswaar 5x de (met zeer veel onzekerheid omgeven geprognosticeerde) LT EBITDA betalen, maar dat die in werkelijkheid neerkomt op 10x de EBITDA van nu (tijdelijke top van de markt).

  Qua timing is het inderdaad veel te vroeg of juist veel te laat, maar lijkt het in ieder geval zeker niet "spot on".

  Tot slot, van het grijpen van een vallend mes is wat mij betreft geen sprake, eerder van het pakken van een mes uit de keukenla om daar jezelf mee te verwonden en dat vind ik nog een stuk kwalijker ;-)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

HEIJMANS KON

12,280 17:35
-0,020 -0,16%
Premium

Heijmans mist visie op duurzaamheid

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links