Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Saoedi-Arabië verlaagt olieproductieniveau verder'

'Saoedi-Arabië verlaagt olieproductieniveau verder'

(ABM FN-Dow Jones) Saoedi-Arabië zal een extra vrijwillige vermindering van 1 miljoen vaten olie per dag doorvoeren als onderdeel van een productiedeal die OPEC+ na uren van overleg in Wenen heeft gesloten. Dit meldde persbureau Bloomberg zondag.

De Saoedische energieminister, prins Abdulaziz bin Salman, onthulde de vermindering in een verklaring en zorgde daarmee opnieuw voor een verrassing. De stap van Saoedi-Arabië is het belangrijkste onderdeel van de overeenkomst, die ook een akkoord bevat om de vrijwillige verlagingen te verlengen tot 2024.

Voor 2024 werd afgesproken dat het niveau van de totale productie van ruwe olie voor de leden van OPEC+ wordt aangepast naar 40,46 miljoen vaten per dag.

In april verraste OPEC+ de markten door een productieverlaging bekend te maken van 1,1 miljoen vaten per dag, die in juli zelfs wordt verhoogd naar 1,6 miljoen vaten per dag. In oktober vorig jaar verlaagden het kartel en zijn bondgenoten de productie al met 2 miljoen vaten.

De markten twijfelden de afgelopen dagen of OPEC+ de productie zou handhaven of toch verlagen. 

De olieprijzen zijn de afgelopen maanden behoorlijk gedaald, uit vrees voor een naderende recessie. Ook zou het herstel in China niet snel genoeg gaan. WTI-olie daalde tot nog toe dit jaar ruim 10 procent en staat op jaarbasis zo'n 40 procent lager.

De 23 leden tellende groep is goed voor meer dan de helft van de wereldwijde olieproductie.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 €URO-Trader 4 juni 2023 22:41
    OPEC+ heeft bezuinigingen doorgevoerd van 3,66 miljoen vaten per dag, wat neerkomt op 3,6% van de wereldwijde vraag, inclusief 2 miljoen vaten per dag die vorig jaar zijn overeengekomen en vrijwillige bezuinigingen van 1,66 miljoen vaten per dag die in april zijn overeengekomen.
  2. Roesie 4 juni 2023 23:19
    ‘However, many of these reductions will not be real as the group lowered the targets for Russia, Nigeria and Angola to bring them into line with actual current production levels.

    By contrast, the United Arab Emirates was allowed to raise output targets by around 0.2 million bpd to 3.22 million bpd.’
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links