Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DNB verhoogt kapitaalbuffers banken

DNB verhoogt kapitaalbuffers banken
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandsche Bank gaat over een jaar de vereiste kapitaalbuffers voor banken in Nederland verhogen met een procentpunt. Dat bleek uit het Overzicht Financiële Stabiliteit dat de centrale bank woensdag publiceerde.

De zogenaamde contracyclische kapitaalbuffer wordt per 31 mei 2024 verhoogd van 1 naar 2 procent. Dit is het eigen vermogen dat de bank extra in kas moet hebben, op basis van waargenomen risico's in de economische cyclus. De aanvullende vermogenseis geldt voor banken die in Nederland krediet verlenen, waaronder ook buitenlandse banken.

Deze buffer geeft banken in slechte tijden ruimte om verliezen op te vangen, zodat ze hun kredietverlening niet hoeven te beperken en zo de economische crisis onnodig zouden verergeren.  

Voor nationaal systeemrelevante banken gaat de macroprudentiële buffereis juist omlaag. De omvang van de Nederlandse bankensector is kleiner geworden, vergeleken met de economie, sinds 2016 toen deze eis werd ingevoerd.

In totaal hoeven banken hierdoor niet veel extra kapitaal in kas te hebben door de twee wijzigingen. 

Meer aandacht voor renterisico

DNB wil ook internationaal verkennen of het renterisico onderdeel moet zijn van de kapitaaleisen voor banken, terwijl ook de liquiditeitseisen tegen het licht moeten worden gehouden, nu in de Verenigde Staten is gebleken dat bedrijven en particulieren hun spaargeld razendsnel kunnen weghalen als een bank in problemen dreigt te raken.

Het grootste risico voor de financiële stabiliteit is momenteel het rente- en liquiditeitsrisico, blijkt uit het OFS. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 100% zegt kopen 6 stemmen
ING 83% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links