Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: Winstdruk voor Alfen

Update: Winstdruk voor Alfen
Beeld: Alfen

(ABM FN-Dow Jones) Alfen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet zien oplopen, maar de winstgevendheid onder druk zien staan.  Dit bleek woensdagochtend uit cijfers van de producent van laadpalen voor elektrische auto's, transformatoren en opslagsystemen voor energie.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet op jaarbasis met 19 procent tot 113,2 miljoen euro. De omzet uit energieopslag steeg met liefst 285 procent, terwijl de opbrengsten uit apparatuur voor het opladen van elektrische voertuigen met 14 procent afnam tot 47,0 miljoen euro.

De brutomarge bedroeg 32,1 procent tegen 35,7 procent een jaar eerder. Deze daling schreef Alfen toe aan de productmix, waarin energieopslag belangrijker werd.

De aangepaste EBITDA kwam uit op 12,7 miljoen euro en maakte in het eerste kwartaal 11,2 procent van de omzet uit. Dit was een jaar eerder 17,1 miljoen euro en 17,9 procent.

Alfen sprak woensdag van een tijdelijke vertraging in de EV-activiteiten, deels toe te schrijven aan een sterk eerste kwartaal van 2022 en deels door voorraadvorming in de distributiekanalen, vooral in het private segment.

Outlook

Voor het lopende jaar mikt Alfen nog altijd op een omzet van 540 tot 600 miljoen euro op basis van een orderboek voor energieopslag van meer dan 165 miljoen euro, waarvan een groot deel dit jaar wordt geleverd. Wel denkt Alfen meer aan de onderkant van deze outlook uit te zullen komen.

De analistenconsensus lag voor de cijfers op 554 miljoen euro.

Voor het EV-segment verwacht Alfen na de zomer een verbetering.

Termijn

Alfen wil, zo bleek vorige week tijdens een beleggersdag in Londen, op middellange termijn een omzet van minimaal 1 miljard euro per jaar realiseren en een aangepaste EBITDA-marge van 15 tot 20 procent. Deze doelen wil Alfen tussen 2025 en 2027 realiseren.

Analisten

Zakenbank Jefferies vond de resultaten van Alfen tekortschieten. 

Alfen werd volgens Barclays in het eerste kwartaal hard geraakt door de afbouw van voorraden in het afzetkanaal voor laadpalen voor elektrische auto’s, waardoor de omzet in deze divisie aanzienlijk tegenviel. 

De omzet daalde met 14 procent tot 47,0 miljoen euro in het betreffende segment, wat 36 procent lager was dan Barclays had voorzien en 27 procent minder dan de analistenconsensus. De omzet van heel Alfen viel ook 7 procent lager dan de consensus en 12 procent lager dan wat Barclays voorzag.

Het aandeel Alfen levert woensdag 12,3 procent in op 67,64 euro.

Update: om meer informatie, analisten en koersreactie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alfen N.V. 61% zegt verkopen 36 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 17 mei 2023 16:36
    Het wordt hoogtijd dat Alfen, hier op IEX, met grote advertenties komt; koop onze betaalbare hoogrendements thuisbatterijen, voor veel meer gebruik van uw zonnepanelen, keuze uit 50, 100 en 150 kw sterkte(opslag), dan zal je zien, dat de winst in korte tijd vertienvoudigt!!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Alfen N.V.

44,010 22 sep
-0,030 -0,07%
Premium

Koers Alfen maakt een duikvlucht: wat te doen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links