Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro boekt meer winst dan verwacht

ABN Amro boekt meer winst dan verwacht
Beeld: ABN AMRO

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal van 2023 hogere inkomsten geboekt en ook een hogere winst, waarbij de voorzieningen voor oninbare leningen tegen de verwachting in terugvielen. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de cijfers die de bank publiceerde.

De nettowinst voor aandeelhouders verbeterde van 295 miljoen naar 523 miljoen euro, waar de analistenconsensus rekende op 346 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2022 kwam deze winst uit op 354 miljoen euro.

Het rendement op eigen vermogen kwam daardoor uit op 9,6 procent. 

De netto rentebaten zijn ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, toen ze uitkwamen op 1,56 miljard euro, iets gestegen, naar 1,62 miljard euro. Analisten rekenden op een daling tot 1,52 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2022 lagen deze baten op 1,31 miljard euro.

ABN AMRO sprak in een toelichting van een aanhoudende verbetering van de marges op spaartegoeden in alle ‘client units’ als gevolg van de stijgende rente.

De rentemarge is op jaarbasis gestegen van 126 naar 163 basispunten, wat meer is dan de 156 punten die door de analisten waren verwacht. In het vierde kwartaal was dit 150 basispunten.

De fee-inkomsten zijn op jaarbasis met een procent gedaald naar 444 miljoen euro. Dat is iets minder dan de verwachting van 450 miljoen euro.

De voorzieningen voor oninbare leningen liepen onverwacht terug, van 62 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2022 naar 14 miljoen euro afgelopen kwartaal. De analisten rekenden juist op een stijging tot 128 miljoen euro.

De operationele kosten, van oudsher een zorgenkind bij ABN AMRO, daalden op jaarbasis van 1,51 naar 1,41 miljard euro. Daarmee is de daling iets sterker dan de 1,43 miljard euro die analisten verwachtten. ABN AMRO schreef de kostendaling toe aan afnemende kosten voor externe medewerkers. 

In het vierde kwartaal kwamen de operationele kosten uit op 1,34 miljard euro.

"We verwachten dat de kosten voor heel 2023 rond de 5,3 miljard euro zullen uitkomen, omdat de inflatie en hogere investeringen de impact van de kostenbesparingsprogramma's vertragen", zei CEO Robert Swaak in een toelichting. 

"Onze kapitaalpositie bleef sterk, met een fully-loaded Basel III CET1-ratio van 15,0 procent en een Basel IV CET1-ratio van rond de 16 procent", vulde de topman aan.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 79% zegt kopen 39 stemmen

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Exile 10 mei 2023 08:41
  Uiteraard is de rentemarge verbeterd als je de klanten een flut spaarrente biedt en zelf fors meer rente ontvangt op uitgezet of bij de ECB gestald geld. Krijg er hetzelfde gevoel bij als bij de energieboeren, je wordt als consument bedonderd.
  En ja, je kunt je geld bij buitenlandse banken stallen die ook onder het depositogarantiestelsel vallen, maar die drempels zijn voor veel mensen te hoog.
 2. forum rang 4 Beursgeslagen 10 mei 2023 12:37
  quote:

  Martijn schreef op 10 mei 2023 11:24:

  Kijk nu ABNAMRO is in de min, ongelooflijk gewoon na zulke goede cijfers!
  Wat een zenuwachtige markt nu wachten op de inflatiecijfers.
  Je weet kennelijk nog niet hoe het werkt. Cijfers zeggen nauwelijks iets dezer dagen want gaat over wat er is geweest. Beurs kijkt vooruit en daar staan de demonen alweer klaar.
 3. Martijn 10 mei 2023 13:32
  quote:

  Beursgeslagen schreef op 10 mei 2023 12:37:

  [...]

  Je weet kennelijk nog niet hoe het werkt. Cijfers zeggen nauwelijks iets dezer dagen want gaat over wat er is geweest. Beurs kijkt vooruit en daar staan de demonen alweer klaar.
  Ja dat snap ik ook. ja,niet altijd van dat negatieve A.U.B!
  Je zag het vanmorgen toch ABNAMRO plus 6% plusminus.
  De beste stuurlui staan aan wal,zal ik maar zeggen!
 4. Martijn 10 mei 2023 13:52
  quote:

  Beursgeslagen schreef op 10 mei 2023 12:37:

  [...]

  Je weet kennelijk nog niet hoe het werkt. Cijfers zeggen nauwelijks iets dezer dagen want gaat over wat er is geweest. Beurs kijkt vooruit en daar staan de demonen alweer klaar.
  De inflatiecijfers en kerninflatiecijfers doen er wel degelijk toe vanmiddag!
  Zeker met het verkeerde been uit bed gestapt vanmorgen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ABN AMRO BANK N.V.

13,440 29 sep
+0,055 +0,41%
Premium

Impact hogere bankenbelasting voor ABN Amro beperkt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links