Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Advies om geen decharge voor Philips bestuurders te verlenen'

'Advies om geen decharge voor Philips bestuurders te verlenen'
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De internationale stemadviesbureaus Glass Lewis en ISS hebben de aandeelhouders van Philips het advies gegeven op de aandeelhoudersveragdering van vandaag tegen decharge voor het dagelijks bestuur van de onderneming te stemmen. Dit schreef het Het Finacieel Dagblad dinsdag.

Volgens de krant wordt daarbij vooral oud-CEO van Philips Frans van Houten niet ontzien, omdat deze zijn bonus over 2022 opeiste.

De krant noemt de kans groot dat er geen decharge wordt verleend en dat zou betekenen dat de aandeelhouders zich het recht voorbehouden om de bestuurders aansprakelijk te stellen voor een onbehoorlijke vervulling van hun taken.

Het FD noemde dinsdag drie grote aandeelhouders, waaronder het Noorse staatsfonds Norges Bank Investment Management, die al hebben aangekondigd tegen te gaan stemmen. De bank heeft een belang van 2,6 procent in Philips.

Philips belandde twee jaar geleden in een flinke crisis toen bleek dat de apparaten tegen slaapapneu niet voldeden en dat patiënten mogelijk schadelijke stoffen konden inademen. Het Nederlandse concern moest 5,5 miljoen apparaten terugroepen, waarna de beurskoers flink daalde. Deze affaire leidde vorig jaar oktober tot een versneld vertrek van Van Houten en tot het aantreden van Roy Jakobs als nieuwe CEO.

Het laatste voorbeeld van een afwijzing van decharge dateert volgens het FD uit 2019, toen aandeelhouders geen decharge verleenden aan het ING-bestuur over 2018. Aanleiding daarvoor was een schikking die ING 775 miljoen euro kostte. De bank was toen tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke 50% zegt kopen 12 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Jason Voorhees 9 mei 2023 16:54
  quote:

  Gilberto27 schreef op 9 mei 2023 16:32:

  Oké, niet netjes, MAAR wanneer je zo,n Bonus in het vooruitzicht is gesteld, zouden we dan allemaal anders reageren, nee, de mens is nou eenmaal HEBBERIG. Eerst goed nadenken wat jezelf zou doen, Ja?
  Ik zou die bonus niet eens aan DURVEN nemen, als jij dat wel zou doen, eerst maar eens zelf je scheve morele kompas bijstellen en dan kijken naar lui als van Houten, dat lijkt mij in jou geval de goede volgorde.
 2. [verwijderd] 9 mei 2023 17:00
  quote:

  Jason Voorhees schreef op 9 mei 2023 16:54:

  [...]
  Ik zou die bonus niet eens aan DURVEN nemen, als jij dat wel zou doen, eerst maar eens zelf je scheve morele kompas bijstellen en dan kijken naar lui als van Houten, dat lijkt mij in jou geval de goede volgorde.
  Dan ook maar eens Herna Verhagen onder het vergrootglas.
  Heeft PostNL bijna om zeep geholpen en klust in PostNL-tijd bij
  bij o.a. Philips en ING.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Philips Koninklijke

19,406 22 sep
-0,078 -0,40%
Premium

Cijfers Philips ontsierd door teruglopende order intake

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links