Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: Daling bij PostNL valt mee

Update: Daling bij PostNL valt mee
Beeld: PostNL

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het eerste kwartaal de omzet en het resultaat op jaarbasis zien dalen. Dit bleek maandag voorbeurs uit de cijfers van het postbedrijf.

De omzet daalde van 806 miljoen naar 783 miljoen euro. Dat was wel meer dan de 764 miljoen euro waar analisten op rekenden.

Aan die omzet droeg de posttak 349 miljoen euro bij en pakketten 561 miljoen euro. Dat waren volumedalingen van respectievelijk 10,8 en 6,5 procent op jaarbasis, waar analisten uitgingen van dalingen van 10 en 8 procent.

"De feitelijke volumes bij Pakketten, zowel binnenlands als internationaal, vielen gunstig uit in vergelijking met onze prognoses, met name in maart", aldus CEO Herna Verhagen in een toelichting.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat liep terug van 33 miljoen euro winst naar 7 miljoen. Analisten hadden echter een verlies van 2 miljoen euro verwacht.

De vrije kasstroom bedroeg afgelopen kwartaal 31 miljoen euro negatief tegen 52 miljoen euro positief een jaar eerder. Analisten waren uitgegaan van 54 miljoen euro negatief.

"We hebben in de loop van het kwartaal hard gewerkt aan de verdere uitwerking van onze extra plannen voor de reductie van 200 à 300 FTE’s in overhead, hoofdzakelijk bij Pakketten. Deze voorbereidingen verlopen volgens plan en leiden tot een verwachte jaarlijkse besparing van circa 25 miljoen euro", zei Verhagen.

Outlook

Voor 2023 wordt door PostNL nog altijd een EBIT-resultaat verwacht van 70 tot 100 miljoen euro en een vrije kasstroom van 10 tot 40 miljoen. 

"Met een positief effect van de noodzakelijke stappen die we hebben genomen om de impact van de macro-economische omstandigheden en inflatiedruk op onze volumes en kosten tegen te gaan. In een economisch klimaat dat wisselvallig en onzeker blijft, liggen we op koers om onze verwachtingen voor 2023 waar te maken", zei de CEO van PostNL maandag.

De analistenconsensus mikt op een EBIT voor dit jaar van 85 miljoen euro en een vrije kasstroom van 9 miljoen euro.

Analist Marc Zwartsenburg van ING ziet de nodige onzekerheid met betrekking tot de haalbaarheid van de outlook dit jaar. Het zicht op de ontwikkeling van de pakketvolumes blijft volgens Zwartsenburg ook beperkt, wijzend op de concurrentiedruk en het lagere consumentenvertrouwen.

Naast prijsverhogingen, dient PostNL maatregelen te nemen om significant kosten te besparen om zo de inflatiedruk het hoofd te bieden, zo stelde de analist.

De schuldratio laat bovendien weinig bewegingsruimte over, waardoor het dividend mogelijk in het geding komt. "Al denken we dat het dividend gehandhaafd wordt dit jaar, zelfs als de schuldratio boven de 2,0 uitkomt", aldus Zwartsenburg. Het inkoopprogramma van eigen aandelen lijkt volgens de analist evenwel met minstens twee jaar te zijn uitgesteld.

Update: om meer informatie toe te voegen vanwege foutieve melding in persbericht PostNL.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL 75% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

PostNL Koninklijke

2,080 12:42
-0,007 -0,34%
Premium

PostNL gaat nieuwe herstelfase in

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links