Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omzet DSM staat onder druk

Omzet DSM staat onder druk

(ABM FN-Dow Jones) DSM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet onder druk zien staan. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van het speciaalchemiebedrijf.

In het afgelopen kwartaal daalde de omzet uit voortgezette activiteiten op jaarbasis met 6 procent tot 1,89 miljard euro, mede door een volumedaling van 8 procent. Analisten geraadpleegd door Vara Research mikten op een omzet van 2,0 miljard euro.

Vooral de divisie Animal Nutrition & Health zag een flinke daling van de omzet met 11 procent tot 786 miljoen euro. Dit had te maken met aanhoudend lage vitamineprijzen, hogere inputkosten en een zwakke vraag in China. De twee andere divisies, Health, Nutrition & Care en Food & Beverage, behielden gezonde marges, dankzij prijsaanpassingen en een focus op winstgevendheid boven volumes, aldus DSM.

De aangepaste EBITDA van DSM daalde fors met 24 procent tot 278 miljoen euro, terwijl de marge terugliep van 18,3 naar 14,7 procent. Analisten mikten op een EBITDA van 280 miljoen euro.

CEO's Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze wezen op een moeilijke vergelijkingsbasis ten opzichte van vorig jaar, toen de cijfers nog niet werden geraakt door de hoge inflatie. "De lage vitamineprijzen, vooral voor vitamine A, hielden ook aan, ondanks een veerkrachtige eindvraag", aldus de twee bestuurders.

Zij verwachten voor het lopende tweede kwartaal geen significante verbetering van de ontwikkelingen. "We verwachten wel een sterkere tweede helft van het jaar voor alle divisies, als de inflatiedruk afneemt, de volumes herstellen, met name in China, en de vitamineprijzen normaliseren."

Als de fusie tussen DSM en Firmenich volledig is afgerond wil het bedrijf een outlook geven voor de rest van 2023. Dit verwacht het bedrijf in augustus te doen, bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Over heel 2023 wordt door analisten een aangepaste EBITDA verwacht 1,3 miljard euro op een omzet van 8,6 miljard euro. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM FIRMENICH AG 56% zegt verkopen 9 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 2 mei 2023 08:10
    Ah, nu snap ik waarom beleggers grif circa 40x de winst voor dit aandeel willen betalen! Dit bedrijf is immers ongevoelig voor welke cyclus dan ook en laat steevast groei met dubbele cijfers zien (alleen soms met een min ervoor als het economisch tegenzit ;-)). Met de overname van die peperdure "kartelspeler" uit het geboorteland van de vrouwelijke co-CEO zal dat waarschijnlijk alleen nog maar beter worden!

    Of toch niet??
  2. forum rang 7 Freemoneyforever 2 mei 2023 08:50
    Ik heb, vanwege het bericht van een Amerikaanse grootbank over de dalende vitamineprijzen, vorige week afscheid genomen van DSM. Waarschijnlijk duurt het even, voordat het momentum weer opgepakt gaat worden. De naderende economische neergang zal zijn tol hier eisen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

DSM FIRMENICH AG

80,130 29 sep
+2,580 +3,33%
Premium

Markt tikje te somber over DSM-Firmenich

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links