Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Ebusco ziet omzet vermoedelijk exploderen'

'Ebusco ziet omzet vermoedelijk exploderen'
Beeld: Ebusco

(ABM FN-Dow Jones) Ebusco heeft in 2022 de omzet vermoedelijk zien exploderen, maar de gemiddelde verkoopprijs per bus stond wel wat onder druk. Dit verwacht analist Tijs Hollestelle van ING in aanloop naar jaarcijfers van de bussenbouwer uit Deurne op 29 maart.

ING mikt op een jaaromzet van 161 miljoen euro. Dit was in 2021 nog 24,3 miljoen euro. Die omzet kwam in 2022 dan ook uit de verkoop van 285 bussen tegen slechts 36 in het jaar ervoor. De gemiddelde verkoopprijs per bus viel met 545.000 euro vermoedelijk wel wat lager uit, zo denkt ING. In 2021 was de gemiddelde verkoopprijs nog 576.000 euro.

Zakenbank Jefferies denkt dat de omzet afgelopen jaar is gestegen tot 165 miljoen euro. “Denk eraan dat Ebusco verwacht dat 261 bijdroegen aan de omzet in 2022, aanvankelijk waren dit er nog 285”, merkte analist David Kerstens op.

De brutomarges trekken volgens ING aan van 5,0 naar 24,3 procent. Onder de streep restte evenwel nog steeds een verlies van 19,7 miljoen euro, denkt Hollestelle. In 2021 was het verlies nog 26,6 miljoen euro. De investeringen liepen dan ook flink op van 15,2 miljoen in 2021 naar vermoedelijk 28,6 miljoen euro.

Het orderboek stond aan het einde van 2022 op 1.474 bussen, waarvan 565 bussen al vaststaan. Hoewel dit beduidend meer is dan de 442 bussen waarover Ebusco sprak bij publicatie van de cijfers over het derde kwartaal, is ING vooral benieuwd hoeveel bussen er daadwerkelijk zijn afgeleverd in het vierde kwartaal. Hollestelle vindt dat het orderboek ietwat is "opgepompt" door vertraagde leveringen.

"De vraag is of het tempo waarin Ebusco orders ontvangt, naast de omvang van de orders, voldoende is om aan de consensusverwachtingen voor 2023 en 2024 te kunnen voldoen", aldus Hollestelle. De analist ziet graag dat Ebusco inzicht geeft in hoeveel bussen naar verwachting zullen bijdragen aan de resultaten dit jaar. De raming van ING van 650 bussen lijkt opnieuw wat hoog, vindt Hollestelle, die in een eerste raming zelfs rekening hield met 970 bussen.

Verder hoopt Hollestelle op 29 maart meer inzicht te krijgen in de uitbreidingsplannen in Deurne en Rouen, de verstoringen in de aanvoerketen en de ontwikkeling van de winstgevendheid. Ook over de ontwikkelingen rond de schulden, investeringen en werkkapitaalniveaus is Hollestelle benieuwd.

ABN AMRO denkt dat de schuld aan het einde van dit jaar 35 miljoen euro zal zijn, wat in 2024 oploopt naar 98 miljoen euro. En ook in 2025 zal de ‘cash burn’ doorzetten, hoewel minder sterk, verwacht analist Eric Wilmer. De analist denkt daarom dat Ebusco in de eerste helft van 2024 minimaal 80 miljoen euro zal moeten ophalen.

Daarbij dreigt Ebusco de verwachtingen van ABN AMRO voor de winstgevendheid niet te halen in 2024, door de teleurstellende orderontwikkeling en trage uitbreiding van de productie. 

ING heeft een koopadvies op Ebusco met een koersdoel van 21,00 euro en ook Jefferies heeft een koopaanbeveling, maar met een koersdoel van 23,00 euro. ABN AMRO heeft een Underperform advies met een koersdoel van 9,00 euro.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
EBUSCO HOLDING 68% zegt kopen 38 stemmen

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 FlashHenk 27 maart 2023 09:44
  quote:

  Charlemagne schreef op 27 maart 2023 09:29:

  tja, kd de een 23 en de ander 9, toch kijken ze naar precies dezelfde cijfertjes, wie het weet mag het zeggen, maar het bewijst maar weer eens dat een analistenrapport 'ook maar een - kennelijk volstrekt willekeurige - mening is'.......
  Correct, een waardering is namelijk gemotiveerd door toekomstige winstgevendheid en die is uiteraard niet feitelijk bekend want heeft nog niet plaatsgevonden.
 2. forum rang 9 objectief 27 maart 2023 09:50
  quote:

  Charlemagne schreef op 27 maart 2023 09:29:

  tja, kd de een 23 en de ander 9, toch kijken ze naar precies dezelfde cijfertjes, wie het weet mag het zeggen, maar het bewijst maar weer eens dat een analistenrapport 'ook maar een - kennelijk volstrekt willekeurige - mening is'.......
  Nee, juist niet willekeurig. Je moet de uitgangspunten (o.a. op welke termijn)van de analisten meewegen, want die bepalen het koersdoel. Voorlopig zat de ABN AMRO goed, maar komen de koersdoelen van anderen later nog op het koersbord.
 3. forum rang 4 Sir Cryptalot 27 maart 2023 11:00
  quote:

  Gunther schreef op 27 maart 2023 09:47:

  Het maakt nogal uit of je verwacht dat Ebusco een emissie moet doen of niet. Bij het koersdoel van 9 is hier rekening mee gehouden omdat het marktaandeel terugloopt en de analist niet verwacht dat dit herstelt.
  De emissie komt er en is al een tijd geleden aangegeven/gepland.
 4. Freakertje 27 maart 2023 11:29
  quote:

  Charlemagne schreef op 27 maart 2023 09:29:

  tja, kd de een 23 en de ander 9, toch kijken ze naar precies dezelfde cijfertjes, wie het weet mag het zeggen, maar het bewijst maar weer eens dat een analistenrapport 'ook maar een - kennelijk volstrekt willekeurige - mening is'.......
  Het advies van ING is nog van een half jaar geleden, dus daar moet je niet al te veel waarde meer aan hechten in een wereld die in één nacht compleet kan veranderen.
  Die van Jeffries en ABN zijn wel van deze maand. Het is dus opvallend dat hier een groot verschil in zit. Wat je eruit kan halen is dat dit een gokaandeel is met blijkbaar nog een grote upside risico, maar een relatief beperkt downside risico. Aan de hand daarvan, en meer de inhoud van de adviezen kun je ZELF een beslissing maken wat je met dit aandeel wilt.
  Gezien het grote gokgehalte maakt dit ook dat je hier niet heel groot in moet gaan zitten, tenzij je een rood/zwart strategie aanhoudt (ook wel bekend als het casino, alles op rood of zwart inzetten).
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

EBUSCO HOLDING

7,850 11:19
-0,235 -2,91%
Premium

Oh oh Ebusco

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links