Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen sluiten met winst

Europese beurzen sluiten met winst
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, geholpen door opverende koersen van UBS en andere banken, na de redding van Credit Suisse in het weekend.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,3 procent hoger op 446,47 punten. De Duitse DAX steeg 1,8 procent naar 15.195,34 punten. De Franse CAC 40 won 1,4 procent op 7.112,91 punten. De Britse FTSE steeg 1,8 procent naar 7.536,22 punten.

Banken gingen aan de leiding.

"Het herstel van de banken wijst erop dat we een basis hebben gevonden voor de korte termijn, terwijl het vertrouwen langzaam terugkeert na de volatiliteit van de afgelopen dagen en de obligatierendementen opveren na de grote verliezen van vorige week", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

"Of de rust op de markt nu echt is teruggekeerd, hangt af van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank morgenavond en de ontwikkelingen in de financiële sector", meende investment manager Simon Wiersma van ING.

Strateeg Peter Oppenheimer van Goldman Sachs, denkt dat de Fed deze week de rente niet zal verhogen vanwege de onrust rond het banksysteem.

De grootste zorgen over het besmettingsgevaar in de bankensector lijken volgens Wiersma evenwel verdwenen. "En dat vinden wij terecht. De oorzaak van de in problemen geraakte banken is van een heel andere orde dan die tijdens de financiële crisis", aldus de expert van ING. "En met de huidige waarderingen dienen zich ook weer kansen aan, in een geplaagde sector."
Ook volgens RBC Capital Markets bieden de recente koersdalingen van de Europese banken nieuwe koopkansen. Kepler Cheuvreux blijft ook positief over de sector.

De CME FedWatch Tool laat zien dat 83,4 procent van de markt rekent op een renteverhoging met 25 basispunten. En 16,6 procent verwacht dat de rente op 4,50 tot 4,75 procent blijft.

Hewson van CMC Markets denkt dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verhogen. "Anders loopt de Fed het risico dat het de boodschap afgeeft dat het zich meer zorgen maakt over de financiële stabiliteit dan over de inflatie." Een renteverlaging is volgens Hewson al helemaal af te raden.

Economisch nieuws kwam uit Duitsland en van de Amerikaanse woningmarkt.

De verwachtingencomponent van de Duitse vertrouwensindex ZEW daalde van 28,1 in februari naar 13,0 in maart.  Er was gerekend op een minder sterke daling tot 17,8. De index voor de huidige stand van zaken daalde ook iets, naar 46,5 negatief van 45,1 negatief een maand eerder.

De Amerikaanse woningverkopen zijn in februari flink gestegen, met 14,5 procent. Dit was fors hoger dan verwacht.

Olie noteerde hoger. Een april-future West Texas Intermediate steeg 2 procent tot 69,11 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 74,82 dollar werd betaald, een stijging van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0774. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0720 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Thyssenkrupp sloot 4,5 hoger, nadat het Handelsblatt dat het concern met Goldman Sachs werkt aan een mogelijke verkoop van het staalbedrijf.

RWE verwacht dat de resultaten in 2023 onder druk zullen staan ten opzichte van een jaar eerder, maar het dividend moet wel omhoog. RWE sloot 1,4 procent hoger.

De Europese Commissie heeft maandag de overname van VOO en Brutélé in België door Orange goedgekeurd. Dit maakte de commissie bekend na afronding van een diepgaand onderzoek. Het aandeel sloot 1,2 procent in het groen.

S&P Global Ratings verlaagde de outlook van UBS maandag naar negatief met een ongewijzigde A- rating. Beleggers denken echter in toenemende mate dat UBS een uitstekende deal heeft gedaan met de overname van Credit Suisse. Het aandeel, dat maandag nog zo'n 15 procent omlaag tuimelde in de ochtend handel, sloot maandag al met een bescheiden winst en daar kwam dinsdag nog eens 12 procent bij.

Tussenstanden Wall Street
 
De S&P 500 steeg dinsdag 0,7 procent op 3.979 punten, de Dow Jones index steeg 0,5 procent naar 32.406,43 punten en de Nasdaq klom 0,9 procent naar 11.786 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40
DAX
PSI

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. CAC 40 18:05
  7.222,15
  +0,27% +19,36
 2. DAX 07 jun
  15.960,56
  -0,20% -31,88
 3. PSI 18:05
  5.953,65
  +0,62% +36,80

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links