Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatie: blootstelling Nederlandse financials aan Credit Suisse lijkt beperkt

Obligatie: blootstelling Nederlandse financials aan Credit Suisse lijkt beperkt
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Afgelopen weekend is Credit Suisse overgenomen door landgenoot UBS, in een door de autoriteiten geleid proces. Dit roept de vraag op in hoeverre Nederlandse financials blootstelling hebben aan de probleembank en dan vooral aan de AT1-obligaties die zijn afgewaardeerd naar nul.

Aandeelhouders van Credit Suisse ontvangen voor 22,48 aandelen één aandeel UBS, ofwel 0,76 frank per aandeel Credit Suisse. Omgerekend wordt Credit Suisse zo op 3 miljard frank gewaardeerd.

Opvallend is dat aandeelhouders wel nog iets ontvangen na de overname door UBS, maar dat houders van alternatieve Tier 1-obligaties, ook wel CoCo's, alles kwijt zijn.

Volgens zakenbank Jefferies wijkt dat af van de gebruikelijke gang van zaken waarin aandeelhouders als eerste risico lopen.

Deze gang van zaken behoort inderdaad tot de mogelijkheden bij de Zwitserse AT1-obligaties, maar in de eurozone is dat niet het geval, stelden analisten van Rabobank tegenover ABM Financial News. De Nederlandse bank zag de euro weer wat herstellen nadat de EBA beleggers op dat punt geruststelde. 

De CoCo's zijn achtergestelde obligaties die banken mogen rekenen tot hun kernkapitaal. "Risicovolle obligaties dus, die in tijden van stress als kapitaalbuffer dienen om risico op te vangen. Net als aandelen. Punt is echter dat in het geval van Credit Suisse die aandelen blijkbaar wél nog enige waarde behouden en de CoCo's niet. Dat is voor obligatiebeleggers schrikken", aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

In een ruimere context roept dit volgens hem de vraag op wat dit zal betekenen voor de financieringsvoorwaarden van banken in het algemeen. "Gaat financiering meer kosten omdat beleggers een bijkomende risicopremie eisen?"

De blootstelling van Aegon aan AT1-obligaties van Credit Suisse is 3 miljoen euro. 'Verwaarloosbaar", aldus een zegsman van de verzekeraar tegen ABM Financial News.

Sectorgenoot NN Group merkte op dat aan het einde van 2022 de totale blootstelling aan financials "beperkt" was. En de blootstelling aan AT1's van financiële instelling is "verwaarloosbaar", aldus een woordvoerder van NN. "En we hebben geen blootstelling aan AT1's van Credit Suisse". Wel is er een beperkte blootstelling aan Credit Suisse als onderdeel van het cashmanagement van de verzekeraar en de asset allocatie aan financials.

ABN AMRO gaf maandagmiddag aan geen blootstelling aan AT1's van andere banken te hebben, ook niet van Credit Suisse. |We houden de situatie natuurlijk nauwkeurig in de gaten en we zien geen ongebruikelijk gedrag bij onze klanten", aldus de bank tegen ABM Financial News.

ING wijst er na vragen op dat het beleid van de bank is om geen uitspraken te doen over de blootstelling aan individuele partijen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 63% zegt kopen 19 stemmen
Aegon 65% zegt kopen 20 stemmen
ING 57% zegt kopen 23 stemmen
NN Group 75% zegt kopen 20 stemmen

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 €URO-Trader 20 maart 2023 15:32
    Die Zwitsers zijn natuurlijk niet te vertrouwen. Vele malen geweest voor zaken, spreek uit ervaring. Veek geld in het verleden daar weggestopt door derden. Bureaucratisch, er is slechts 1 manier, de .Zwitserse. En aanschouw het gebeuren. Succes aan de verliezende aandeelhouders.
  2. jippie1973 20 maart 2023 19:33
    UBS moest in 2009 nog zelf gered worden wegens risicovolle producten. Ook toen was er in het nieuws dat er in NL geen bank in de problemen zou komen. We weten inmiddels wel anders ABN AMRO / SNS / Fortis. Deutsche Bank is mijn inziens next (heeft alle risicovolle leningen van ABN AMRO overgenomen)
  3. Bertus 20 maart 2023 22:00
    quote:

    Warm Buffet schreef op 20 maart 2023 15:16:

    Iemand een verklaring waarom de koers van credit suisse 18% boven de prijs van het bod van UBS staat?? Deze deal is nog niet gedaan ofzo? Moeten toch wel rechtszaken volgen.. een minister kan dit niet zomaar in een weekend beslissen. Kom op zeg, bananenrepubliek Zwitserland?
    CS koers is nu gekoppeld aan de koers van UBS, omdat de overname in aandelen wordt gedaan
  4. The Saint 23 maart 2023 20:29
    Het eigen vermogen is in slechts 2 jaar gehalveerd ! Giga verlies op obligaties en aandelen. Dan is het normaal dat het enorme impact geeft op de koers NN aandeel. Beleggers zijn in slaap gesust door ‘strong buy’ adviezen waar eerder het advies; Hold of Sell realistischer was. Hedgefondsen zijn medogenloosheid. Misschien is het verstandiger om rond ca. 20€ een kooporder te plaatsen. Bij forse aanpassing omlaag koersdoel NN en niet ondenkbare dividend verlaging zijn de rapen gaar….
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 15,850
    -0,35% -0,055
  2. Aegon 16:38
    5,720
    -0,56% -0,032
  3. ING Groep 16:38
    14,652
    -0,12% -0,018
  4. NN Group 16:38
    43,100
    -0,21% -0,090

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links