Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: Amerikaanse winst Aegon veel hoger met IFRS 17

Beursblik: Amerikaanse winst Aegon veel hoger met IFRS 17
Beeld: Aegon

(ABM FN-Dow Jones) Analisten zullen moeten wennen aan de nieuwe boekhoudstandaard IFRS 17 die Aegon donderdag presenteert, maar de gevolgen lijken eerder positief dan negatief te zullen zijn voor beleggers. Dat stelde een analist van ING in een eerste reactie op de presentatie.

Aegon maakte donderdagochtend bekend dat het eigen vermogen aanzienlijk daalt onder de nieuwe regels, terwijl het operationele resultaat verbetert, door het vrijvallen van toekomstige waarde die niet meer bij het eigen vermogen wordt geteld.

"De meeste analisten gebruiken de koerswinstverhoudingen voor hun waarderingen en kijken niet naar het eigen vermogen", aldus Jason Kalamboussis van ING.

Aegon liet in de presentatie zien dat het operationele resultaat en ook het nettoresultaat van de Amerikaanse activiteiten in de eerste helft van 2022 veel hoger was geweest met IFRS 17 dan met de oude standaard IFRS 4.

Omdat het eigen vermogen lager is en het resultaat hoger, verbetert het rendement op eigen vermogen ook sterk: van 8,6 procent naar 15,4 procent, stelt Aegon in de presentatie.

Kalamboussis merkt daarbij op dat het operationele resultaat in het nieuwe raamwerk overeenkomt met de hoeveelheid gegenereerd operationeel kapitaal, volgens de Solvency II-regels. Dit was een belangrijke maatstaf voor analisten voorafgaand aan deze wijziging. "Dat helpt en wijst erop dat er geen grote veranderingen te verwachten zijn. Maar het zal tijd vergen om te wennen aan hoe alle elementen ten opzichte van elkaar gaan werken."

ING heeft een koopadvies op Aegon.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Aegon 87% zegt kopen 15 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. DubbeltjeblijftDubbeltje 9 maart 2023 18:20
  quote:

  Paul schreef op 9 maart 2023 18:08:

  [...]
  Waar staat dat dit waarde voor de beleggers oplevert?
  Bovenaan het stuk bijvoorbeeld

  "maar de gevolgen lijken eerder positief dan negatief te zullen zijn voor beleggers. Dat stelde een analist van ING in een eerste reactie op de presentatie."
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Aegon

4,331 16:17
+0,153 +3,66%
Premium

IJzersterke cijferset van Aegon

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links