Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meer exportmaatregelen voor ASML op komst

Meer exportmaatregelen voor ASML op komst
Beeld: ASML

(ABM FN-Dow Jones) Nederland neemt aanvullende exportmaatregelen voor geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders. Dit blijkt woensdag uit een brief van minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

"Halfgeleiders zijn van groot strategisch belang voor toekomstige militaire en civiele toepassingen. Nederland speelt wereldwijd een belangrijke rol in deze waardeketen. Gezien de technologische ontwikkelingen en geopolitieke context, is het kabinet tot de conclusie gekomen dat het nodig is voor de (inter)nationale veiligheid om de bestaande exportcontrole van specifieke productieapparatuur voor halfgeleiders uit te breiden", schreef de minister in haar brief.

Ook wil de minister zo het technologische leiderschap van Nederland behouden.

De aanvullende nationale exportcontrole maatregelen betreffen zeer specifieke technologieën in de productiecyclus van halfgeleiders waarop Nederland een unieke en leidende positie heeft, zoals de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie.

Schreinemacher laat weten bij voorkeur aanvullende maatregelen te nemen in multilateraal verband. Want dan zijn deze het meest effectief. 

Het is de bedoeling om voor de zomer de regeling in de staatscourant te publiceren.

ASML mag sinds 2019 zijn meest geavanceerde technologie EUV al niet leveren aan China. Met een nieuw verbod op de meest geavanceerde DUV dreigt de bewegingsvrijheid van ASML verder te worden ingeperkt. 

In een reactie liet ASML te verwachten dat de nieuwe maatregelen geen gevolg hebben voor de outlook voor 2023 of voor de scenario's voor de lange termijn.

ASML benadrukte dat de maatregelen alleen de meest geavanceerde DUV betreffen. Wat hier exact onder zal worden verstaan, moet overigens nog duidelijk worden, zei het Veldhovense bedrijf woensdag.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 52% zegt kopen 23 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Sarza 8 maart 2023 20:41
  quote:

  Pint schreef op 8 maart 2023 20:08:

  Het wordt een heel erg eng landje waarin wij wonen! Normale Nederlanders worden weer eens met de neus op de feiten gedrukt! Groen, Groener en nog eens groen! Simpel hoor hoe deze mensen denken in Den Haag. Problemen worden niet opgelost maar maken ons druk om stikstof, emissie etc !
  Wat heeft deze reactie met dit nieuwsbericht te maken?
 2. forum rang 4 Beursgeslagen 8 maart 2023 22:10
  quote:

  beleggertje2020 schreef op 8 maart 2023 20:40:

  Hebben allemaal mooi praten, maar ik denk dat er nog heel wat meer exportmaatregelen voor ASML aan gaan komen ! Tevens krijgen ze ook nog es concurrentie van Applied materials
  Vroeger associeerde ik Chinezen slechts met circus en nummer 13 met satesaus. Ze zijn van ver gekomen dat we nu de export van onze technologie politiek moeten controleren.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links