Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Van Lanschot Kempen boekt minder winst
Beeld: Van Lanschot Kempen

Van Lanschot Kempen boekt minder winst

(ABM FN-Dow Jones) Van Lanschot Kempen heeft in 2022 fors minder winst geboekt, door de overname van de resterende aandelen Mercier Vanderlinden, terwijl de provisie- en rente-inkomsten beide stegen. Dat bleek donderdag uit de jaarcijfers van de bank.

De bank kondigde een forse kapitaaluitkering aan, onder voorbehoud van toestemming van de toezichthouder.

De nettowinst daalde van 143,8 miljoen naar 84,3 miljoen euro. Gecorrigeerd voor bijzondere posten zoals de overname van Mercier Vanderlinden en de integratie van Hof Hoorneman was de onderliggende nettowinst 117,8 miljoen euro, tegen 159,9 miljoen euro een jaar eerder.

De provisie-inkomsten stegen met 6 procent tot 407,8 miljoen euro en de netto-rentebaten stegen met 6 procent tot 162,7 miljoen euro. De hogere provisies waren vooral het gevolg van een gemiddeld groter beheerd vermogen.

Dat beheerde vermogen daalde wel, van 44,8 miljard eind 2021 tot 40,5 miljard euro 2022. De netto-instroom was hoog, meldde de bank, met 2,0 miljard euro, waarvan 0,7 miljard euro in België.

De kernkapitaalratio daalde van 23,7 naar 20,6 procent, door hogere kapitaaleisen voor woninghypotheken en de teruggave van 61 miljoen euro kapitaal aan aandeelhouders in december vorig jaar.  

Het voorgestelde dividend is 1,75 euro per aandeel over 2022. Een jaar eerder was dit 2,00 euro.

Van Lanschot wil in de tweede helft van het jaar nog eens 2,00 euro per aandeel uitkeren. Dit moet nog worden goedgekeurd door toezichthouder DNB. Van Lanschot wil de buffer boven 17,5 procent ook volgend jaar weer uitkeren aan de aandeelhouders.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASCX kopen verkopen

67% zegt kopen

9 stemmen

Van Lanschot Kempen NV kopen verkopen

75% zegt kopen

24 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.