Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NX Filtration haalt omzetdoel

NX Filtration haalt omzetdoel
Beeld: NX Filtration

(ABM FN-Dow Jones) NX Filtration heeft in 2022 de omzet ruimschoots zien verdubbelen, maar kwam wel aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte uit. Dit maakte de beursgenoteerde water- en drankenfilteraar uit Enschede vrijdagochtend bekend.

In het afgelopen jaar kwam de omzet uit op 8,4 miljoen euro, een toename op jaarbasis van 105 procent. Dit was echter wel aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 8 tot 10 miljoen euro.

NX wees op een sterke vraag in de markt. Verder wist NX pilots om te zetten naar volledige projecten, terwijl het bedrijf ook profiteerde van terugkerende projecten.

De brutomarge kwam afgelopen jaar uit op 57,2 procent tegen 55,0 procent een jaar eerder. Het EBITDA-verlies bedroeg 8,5 miljoen euro tegen een verlies van 3,8 miljoen euro een jaar eerder, exclusief kosten gerelateerd aan de beursgang in Amsterdam vorig jaar. NX investeert flink om verder te groeien, onder meer in personeel, zo merkte CEO Michiel Staatsen op. In een toelichting aan ABM Financial News liet Staatsen weten dat het personeelsbestand is gegroeid van ongeveer 70 werknemers tot meer dan 100. De topman zegt van plan te zijn dit aantal verder te laten groeien, ook in het licht van de nieuw te bouwen megafabriek, die in het eerste kwartaal van 2024 af moet zijn. In de eerste helft van dat jaar zal de productie van de fabriek worden opgestart.

Bij de halfjaarcijfers liet NX al weten dat de megafabriek nog groter zou worden dan eerder gedacht, met een capaciteit van 120.000 modules. Eerder mikte NX nog op een capaciteit van 80.000 modules. "Dit laat zien dat we een sterkere vraag verwachten op middellange termijn. Een grotere capaciteit moet ons de flexibiliteit geven om grotere projecten op te pakken." 

Staatsen verwacht de investeringspiek dit jaar zal zijn. De topman denkt voldoende kapitaal te hebben om deze investeringen te kunnen doen. "Als de fabriek eenmaal is opgestart, dan kunnen we richting een positieve EBITDA gaan", aldus Staatsen. De CEO noemde als een van de grootste uitdagingen voor dit jaar dat de fabriek op tijd wordt opgeleverd en dat de bouw binnen het budget wordt afgerond. 

NX had eind juni 104,3 miljoen euro in kas, minder dan de 133,4 miljoen euro eind 2021. De operationele kasstroom was negatief met 15,7 miljoen euro.

Onder de streep restte een verlies van ruim 8,6 miljoen euro. In 2021 was dit verlies nog 4,1 miljoen euro.

Outlook

Voor het lopende jaar 2023 verwacht NX een aanhoudende omzetgroei. Het bedrijf mikt op een jaaromzet van 18 tot 22 miljoen euro. "We hebben een sterke start van 2023 gemaakt, met verschillende grote orders in Australië, China en Indonesië", aldus Staatsen.

Update: om reactie CEO toe te voegen.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NX FILTRATION 81% zegt kopen 31 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links