Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Powell: ga uit van aanzienlijke daling inflatie in 2023

Powell: ga uit van aanzienlijke daling inflatie in 2023
Beeld: Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve verwacht dat de inflatie in 2023 aanzienlijk zal dalen. Dat zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dinsdag tijdens een optreden bij The Economic Club in Washington.

Beleggers waren benieuwd welke toon Powell zou aanslaan na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag, dat erop wijst dat de Amerikaanse economie nog niet aan het verzwakken is, en dat de renteverhogingen daarom nog weinig doen om de inflatie te verlagen. De verwachting in de markt, dat de Fed tegen het einde van het jaar al genoeg zou hebben gedaan om de rente weer te kunnen verlagen, werd daardoor de bodem ingeslagen.

De boodschap bij de laatste rentevergadering van de Fed was dat het proces van desinflatie is begonnen, zei Powell. Ook herhaalde hij dat een groot deel van de hoge inflatie waar de centrale banken en de rest van de economie nu mee kampen, gerelateerd is aan de coronaviruspandemie en de heropening van de economie.

Dit zou betekenen dat de inflatie blijft dalen, ook als de arbeidsmarkt sterk blijft.

Verdere verhogingen van de rente zullen echter gepast zijn, zei Powell ook. Het is volgens de bankier namelijk nog een lange weg om de inflatie omlaag te krijgen naar het gewenste niveau. 

Powell zei dat het goed nieuws was dat de arbeidsmarkt sterk blijft. Bovendien bleek vrijdag uit het banenrapport dat de lonen iets minder sterk stijgen, al is het nog wel sterker dan wat een houdbaar niveau zou zijn voor een beoogd niveau van inflatie van 2 procent. De centrale bankier zei ook het nog steeds mogelijk is dat de arbeidsmarkt iets zal verzwakken onder invloed van het krappere monetaire beleid.

De Amerikaanse aandelenbeurs steeg kort nadat Powell begon te spreken. De S&P500 stond 0,9 procent hoger op 4.146,89 punten. Voordat het optreden begon was dit een plus van 0,6 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Malachako 7 februari 2023 19:55
    Volgens mij is Jerommeke hier de weg kwijt. Inflatie agv torenhoge gasprijs en olieprijs. Beide zijn op retour, maar prijsstijging is al wel in de breedte doorgesijpeld in de economie. Alles heeft namelijk te maken met energie. Dus duurt het m.i. nog wel even voordat dat er uit is. Bovendien heb je al die profiteurs die ongestraft meeliften op de gestegen kosten van energie en schaamteloos hun prijzen verhogen. Consument is de dupe.
  2. forum rang 8 beleggertje2020 7 februari 2023 20:32
    Aanzienlijk is mogelijk slechts + 0,1% op jaarbasis minder torenhoge inflatie o.i.d pffffft ! Energieprijzen plus inflatie gaan m.i dit jaar gewoon mogelijk zelfs nog behoorlijk verder omhoog ! Oerslappe renteverhogingen zorgen uiteindelijk ook voor flink hogere energieprijzen , immers de vraag blijft dan hoog terwijl de economie niet meer kan groeien wegens een chronisch gebrek aan personeel bijna overal.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links