Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Amerikaanse kerninflatie in december omlaag

Amerikaanse kerninflatie in december omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse kernprijzen zijn in december gestegen, maar minder sterk dan een maand eerder. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,4 procent ten opzichte van de 4,7 procent in november. Economen hadden voor december ook op 4,4 procent gerekend.

De kernprijsindex steeg in december met 0,3 procent op maandbasis. Een maand eerder was er nog sprake van een stijging met 0,2 procent. De verwachting van economen lag voor december eveneens op een toename met 0,3 procent.

De Federal Reserve beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid. Volgende week woensdag neemt de Fed weer een rentebesluit.

De reguliere PCE inflatie bedroeg 5,0 procent op jaarbasis in december. Dat was een maand eerder nog 5,5 procent.

De inkomens van Amerikanen stegen op maandbasis met 0,2 procent, na een stijging van 0,3 een maand eerder. De verwachting van economen lag ook op een stijging met 0,2 procent.

De consumentenbestedingen daalden daarentegen met 0,2 procent in december, na een afname van 0,1 procent in november. Hiervoor was door economen een afname van 0,1 procent voorzien.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links