Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwakke outlook Intel

Zwakke outlook Intel
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Intel is in het vierde kwartaal van 2022 in de rode cijfers gedoken en geeft een zwakke outlook voor het lopende eerste kwartaal. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van de Amerikaanse chipreus.

Intel heeft vooral last van een scherpe krimp van de PC-markt. Volgens onderzoeksfirma Gartner daalden de PC-verkopen in het vierde kwartaal met zo'n 29 procent. 

In het vierde kwartaal bleef er onder de streep een verlies van 0,7 miljard dollar over, tegenover een winst van 4,6 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een veel kleiner verlies van 278 miljoen dollar. Per aandeel kwam het verlies uit op 0,16 dollar. 

De brutomarge daalde van 53,6 tot 39,2 procent en de operationele marge was 8,1 procent negatief.

De omzet daalde op jaarbasis met 32 procent tot 14 miljard dollar. Hier ging de markt uit van 14,49 miljard dollar.

Bij de belangrijkste takken: Client Computing en Data Center and AI, daalden de opbrengsten met respectievelijk 36 en 33 procent.

Outlook 

Intel rekent voor het lopende eerste kwartaal op een omzet van 10,5 miljard tot 11,5 miljard dollar, een verlies per aandeel van 0,80 dollar en een aangepast verlies per aandeel van 0,15 dollar.

Het bedrijf kondigde bij de cijfers over het derde kwartaal al aan flink in de kosten te willen snijden. Het bedrijf wil in 2023 voor 3 miljard dollar aan kosten besparen. Tegen het eind van 2025 hoopt Intel jaarlijks zelfs voor 8 tot 10 miljard dollar aan kosten te besparen. Deze doelen werden donderdag herhaald.

Het aandeel Intel daalde donderdag in de nabeurshandel ruim 7 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Intel Corp 67% zegt verkopen 12 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 tmaster 26 januari 2023 23:00
    AMD is op alle vlakken aan het winnen nu beginnen ze ook de server en datacenter markt te veroveren van intel.
    En dan geven ze uiteraard de markt de schuld.. wacht maar tot Amd met cijfers komt dan wordt het wel duidelijke. De chiplet cpu techniek en de veel en veel efficiënter werkende CPU's gaan nu een rol spelen met de dure energieprijzen. Alleen het duurt even voordat bedrijven nieuwe rackservers en esx hosts bestellen. Het is niet eenvoudig om zomaar bestaande vm's op een ander fysieke hosts te laten draaien met andere cpu instructiesets. Meestal laten ze die dus economische uitfaseren en na paar jaar worden er weer nieuwe servers besteld. Men stapt nu massaal over naar AMD. En dat gaat de komende jaren alleen maar meer worden.l
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Intel Corp

31,520 29 mrt
+2,230 +7,61%
Premium

Intel staat voor een enorme uitdaging

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links