Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING: recent enthousiasme over PostNL overtrokken

ING: recent enthousiasme over PostNL overtrokken
Beeld: PostNL

(ABM FN-Dow Jones) Het recente enthousiasme over het aandeel is gezien de huidige onzekerheden wat overtrokken. Dit oordeelde analist Marc Zwartsenburg van ING donderdag na een call met het postbedrijf in aanloop naar de kwartaalcijfers.

In deze call was er volgens Zwartsenburg veel aandacht voor de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de pakketvolumes op basis van marktcijfers over e-commerce en het consumentenvertrouwen. Dit wijst er volgens de analist op dat de volumes lager zullen zijn.

PostNL bevestigde dat de kosten voor de nieuwe CAO al in de outlook voor 2022 waren meegenomen, maar ING denkt evengoed dat de kosten aan de bovenkant van de verwachtingen zullen uitvallen. "We denken dat de impact ervan in 2023 en zelfs 2024 ertoe leidt dat ook 2023 een moeilijk jaar zal worden voor wat betreft de winst- en margeontwikkeling vanwege de significante loondruk", aldus Zwartsenburg.

Volgens PostNL is de ontwikkeling van de pakketvolumes moeilijk te voorspellen, terwijl de macro-economische cijfers ook niet veel steun lijken te bieden met het huidige negatieve consumentenvertrouwen.

ING concludeerde dan ook dat beleggers terughoudend dienen te zijn, vanwege de marges die onder druk komen in 2023 als gevolg van de inflatie en moeilijk te voorspellen volumeontwikkelingen. De ruimte voor tegenvallers is volgens Zwartsenburg groot.

"We blijven terughoudend en vinden het recente optimisme [rond het aandeel] wat overtrokken en voorbarig", aldus de analist.

ING handhaafde het Houden advies met een koersdoel van 1,75 euro. Het aandeel steeg donderdagochtend met 1,3 procent tot 1,91 euro. 

Op 28 februari komt PostNL met de volledige cijfers over het vierde kwartaal en heel 2022.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL 59% zegt kopen 17 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 win some... 26 januari 2023 10:42
    In deze call was er volgens Zwartsenburg veel aandacht voor de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de pakketvolumes op basis van marktcijfers over e-commerce en het consumentenvertrouwen.

    Maar snel even een bericht om aan te geven dat er in de pre-earningscall toch vooral over marktbrede ontwikkelingen is gesproken en niet zozeer over bedrijfsspecifieke ontwikkelingen. Zo'n tweet van AJK wordt dus wel gelezen.
  2. forum rang 7 jan de vakman 26 januari 2023 15:28
    Ja, ik heb ook nergens grote kansen voor post nl voorbij zien komen, ik hoop dat de boel toch mee gaat vallen en dat een soortgelijke rally als inpost, ook bij post nl gaat gebeuren!!
    Ing analisten timmeren gewoonlijk niet hoog, hun deskundigheid is meestal zeer beperkt!!
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

PostNL Koninklijke

1,691 22 mrt
+0,007 +0,42%
Premium

Winst PostNL nagenoeg geheel verdampt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links