Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Just Eat Takeaway.com boekt zwarte cijfers

Just Eat Takeaway.com boekt zwarte cijfers
Beeld: JustEatTakeaway.com

(ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway.com heeft in de tweede jaarhelft een positieve aangepaste EBITDA geboekt. Dit maakte de maaltijdbezorger woensdagochtend bekend.

In de laatste zes maanden van 2022 boekte Just Eat Takeaway.com een aangepaste EBITDA van circa 150 miljoen euro. Dit was in de eerste zes maanden nog een verlies van 134 miljoen euro. De omzet per bestelling trok aan, terwijl de bezorgkosten juist wat terugliepen.

In heel 2022 bedroeg de aangepaste EBITDA 16 miljoen euro tegen een verlies van 350 miljoen euro in 2021.

"Onze verbeterde winstgevendheid en sterke kapitaalpositie maken de weg vrij voor verdere groei en onderstrepen ons vermogen om onze EBITDA-doelstellingen te behalen", aldus CEO Jitse Groen in een toelichting.

In het vierde kwartaal liepen de orders wel met 12 procent terug, tot circa 240 miljoen stuks. Analisten hadden gerekend op ongeveer 252 miljoen orders.

De terugval bleek vooral fors in Zuid-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland, met een terugval van 21 procent. In Noord-Europa was de terugval van 7 procent relatief beperkt. Over heel 2022 daalden de orders met 9 procent.

De brutotransactiewaarde liep in het afgelopen kwartaal ook terug, tegen constante wisselkoersen, met 6 procent 7,1 miljard euro. ING mikte op 7,6 miljard euro. In Noord-Europa steeg de brutotransactiewaarde licht, met 3 procent tot 1,9 miljard euro, terwijl er in het Verenigd Koninkrijk en Ierland een pas op de plaats was met 1,7 miljard euro. Over heel 2022 liep de brutotransactiewaarde met 5 procent terug tot 28,2 miljard euro, mits gerekend tegen constante wisselkoersen.

Just Eat Takeaway.com blijft zich focussen op het behalen van een positieve aangepaste EBITDA van 225 miljoen euro in 2023. De groei zal wel richting het einde van het jaar plaatsvinden.

Een verkoop van Grubhub ligt eveneens nog steeds op tafel. Daarover kon de maaltijdbezorger woensdag geen verdere uitspraken doen.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JUST EAT TAKEAWAY 59% zegt kopen 51 stemmen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 mok 18 januari 2023 08:27
  quote:

  Davisch_1999 schreef op 18 januari 2023 07:31:

  Adjusted Ebitda….. juist, dat klinkt totaal niet als een red flag
  Dit soort sterk groeiende bedrijven die bij de start forse verliezen lijden gebruiken liever dit soort termen. De netto winst is zwaar negatief door alle investeringen en dat schrikt af. Maar er zal toch een keer netto winst gemaakt moeten worden, anders raakt de kas weer leeg (ook die 1,5 miljard is een keer op).
 2. Blenheim 18 januari 2023 08:50
  quote:

  mamaloe schreef op 18 januari 2023 07:57:

  Waarom nou de term zwarte cijfers plaatsen. Gewoon stemmingmakerij. Ziet er gewoon goed uit voor Just eat.
  Vroeger he, voor social media, hielden we onze mond als we ergens geen verstand van hadden. Is te overwegen. Zwarte cijfers betekent namelijk winst....
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

JUST EAT TAKEAWAY

17,530 31 mrt
+0,166 +0,96%
Premium

Markt te kritisch over Just Eat Takeaway

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links