Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Chinese economie loopt steeds meer averij op'

'Chinese economie loopt steeds meer averij op'
Beeld: ANPFoto

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese economie loopt steeds meer averij op, terwijl de Europese economie niet verder lijkt weg te glijden. Dit concludeerde investment specialist Jack Horvest van Van Lanschot Kempen maandag.

In China komt de economische groei steeds meer onder druk te staan, aldus de specialist. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie bleek volgens officiële cijfers te zijn gedaald van 48,0 in november naar 47,0 in december, de laagste stand sinds februari 2020.

"De Chinese economie ondervindt diverse tegenwinden, waaronder de vastgoedcrisis, de inzakkende export en de zwakkere arbeidsmarkt", zei Horvest. "Om de economie vlot te trekken, zal er meer fiscale en monetaire stimulering komen, als corona onder controle komt. Dat kan een positieve impuls geven, maar zover is het nog niet", merkte de specialist van Van Lanschot op.

Maar meer nog dan de industrie, liep de Chinese dienstensector in december “een forse bloedneus op”, zei Horvest.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in december uit op 41,6. Dat was 46,7 in november.

Het onafhankelijke researchbureau Caixin komt later deze week eveneens met inkoopmanagersindices. "Caixin kijkt ook naar kleinere en middelgrote ondernemingen en geeft daarmee een breder beeld van het wel en wee van de Chinese economie. De boodschap zal hetzelfde zijn: een snel aftakelende groei."

Uit data van  S&P Global bleek maandag dat de industrie in de eurozone in december juist minder sterk is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 47,1 naar 47,8. De separate indices van de EU-lidstaten lieten vergelijkbaar beeld zien.

"De economie lijkt niet verder weg te glijden, mede geholpen door de sterke arbeidsmarkt en de overheidssteun voor burgers en bedrijven vanwege de hoge energierekeningen", zei Horvest.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Theo32 2 januari 2023 14:38
    Al sinds de jaren 90 staan economen en journalisten in de rij om te zeggen dat de economie van China nu toch écht problemen heeft. Dat hun bubble klapt. Dat hun vastgoed klapt. Nee, nu écht. Ja, dit maal écht-écht-écht hoor!.

    Nu ook weer: "loopt meer averij op" en economie in Europa niet... Ter analogie: In tegenstelling tot Nederland, heeft China nog wel goed werkende en actieve grote scheepswerven. Die kunnen de schade prima herstellen, in geval van averij.

    Dus ik weet niet waar het zout wordt gewonnen voor dit artikel, ik zal er maar een korreltje van nemen. Hooguit. China doet, wat China doet, ongeacht wat de westerse- of de zogenaamde onafhankelijke "researchbureaus" schrijven.
  2. Theo32 2 januari 2023 15:23
    quote:

    suske wiet schreef op 2 januari 2023 14:41:

    Theo ,word eens wakker
    Wil jij leven onder hun regime ( ik niet )
    Dat zijn twee totaal gescheiden dingen, Suske.

    Dat zij een strak regime hebben - maakt hun economie juist totaal onvergelijkbaar met die van ons. Zij fixen hun ding wel, op hun manier.

    Ik ageer juist tegen de (westerse) pers en media, die al sinds jaar en dag de ondergang aan het voorspellen zijn voor China, elk jaar weer, met elk jaar mis - voor eigen wensdenken en gewin.
  3. forum rang 6 suskewiet 2 januari 2023 17:03
    quote:

    Loek S. schreef op 2 januari 2023 16:58:

    De Chinese economie is geen markteconomie. Als iets scheef loopt grijpt overheid in. Het is daarom moeilijk te duiden hoe bijvoorbeeld de Chinese vastgoed crisis gaat aflopen.
    Dat gaat nog miljarden kosten
    Bijna iedere Chinees heeft in vastgoed belegd
    Verliest nu koopkracht en dat zal de staat opvangen ;
  4. Backfire 2 januari 2023 17:05
    Nu is het toch wel anders. De vastgoed bubbel is nieuw voor china, de covid BF7 variant is nieuw voor china en houdt nu flink huis en de jongeren werkloosheid is wel erg opgelopen. XI heeft zelf de innovatieve en groei aanjagende big tech sector aangepakt en in lijn gebracht met de conservatieve CCP. Tel daarbij de sancties vanuit de VS op en er komt wel erg veel samen op dit moment. Komt vast weer goed want ze blijven voorlopig voor een groot deel de werkfabriek van de wereld maar het zou mij niet verbazen als het nog een poosje minder gaat daar.
  5. Bonost 3 januari 2023 00:14
    Die werkfabriek van de wereld kan wel eens heel snel ineen storten. Die kleine bedrijfjes hebben niet de financiële slagkracht en hoe snel de Chinese overheid hierop kan reageren is maar de vraag. En wat er niet is, wordt heel snel overgenomen door andere landen, waarin o.a. India een heel grote speler wordt.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links