Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Update: AFM doet onderzoek naar marktmanipulatie in aandeel Azerion
Beeld: Azerion

Update: AFM doet onderzoek naar marktmanipulatie in aandeel Azerion

(ABM FN-Dow Jones) De Autoriteit Financiële Markten heeft een onderzoek ingesteld naar marktmanipulatie van het aandeel Azerion. Dit maakte Azerion maandag voorbeurs zelf bekend. 

Het onderzoek lijkt volgens Azerion te zijn gericht op de aandeelhouders van Principion, het vehikel van Atilla Aytekin en Umut Akpinar, de oprichters van Azerion. Principion is de grootste aandeelhouder van Azerion.

Atilla Aytekin stapt naar aanleiding van het onderzoek tijdelijk terug als bestuurder.

Op 7 maart verzocht de AFM Azerion om informatie. Azerion zegt volledig mee te werken aan het onderzoek door de toezichthouder.

In het persbericht laat Azerion weten dat het slechts beperkt informatie kan verstrekken over de kwestie zolang het onderzoek duurt.

Principion maakte eind december nog bekend een putoptie overeenkomst met LDA Capital te hebben ondertekend. 

Het betrof de verkoop van maximaal 10 miljoen aandelen Azerion. Principion Holding kan deze aandelen in tranches verkopen voor maximaal 50 miljoen euro gedurende een periode van drie jaar.

Doel van de overeenkomst was enerzijds de liquiditeit in het aandeel Azerion vergroten, en anderzijds een deel van de inkomsten gebruiken voor de groei van Azerion. Principion bezat toen 48 miljoen aandelen Azerion.

Het aandeel Azerion is sindsdien ruimschoots gehalveerd, van 5,40 euro naar 2,60 euro vrijdagavond. Maandagmiddag noteert het aandeel 23 procent lager op 2,00 euro.

Update: om meer informatie en koersreactie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

 1. Update: Azerion plaatst met succes voor 50 miljoen euro aan obligaties
 2. Azerion plaatst met succes voor 50 miljoen euro aan obligaties

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AZERION kopen verkopen

75% zegt verkopen

32 stemmen

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Leefloon 30 december 2022 11:56
  quote:

  MOEdig Voorwaarts schreef op 30 december 2022 09:48:

  Klinkt ingewikkeld. Krijg toch een beetje de indruk dat de grootaandeelhouders wel erg graag van hun stukken af willen, maar dat zal ik wel verkeerd zien ;-)
  Het is vooral zorgwekkend dat het gezwel LDA richting het noorden trekt, en aldus Nederland binnendringt. Dit lijkt nog mee te vallen, omdat het door LDA te dumpen oude aandelen lijkt te betreffen. Waar de verkoper anders kennelijk geen betere afnemer voor kon vinden. LDA zal kopen met een discount van mogelijk 10% ten opzichte van een VWAP-30. Althans, zo werken ze hier meestal wanneer het het dumpen van nieuwe aandelen betreft (o.a. bij Mithra en Crescent).
 2. forum rang 8 Leefloon 30 december 2022 12:34
  quote:

  MOEdig Voorwaarts schreef op 30 december 2022 12:09:

  Gezien de gangbare volumes in Azerion zal "het" allemaal nog niet meevallen...
  Hier afrondend, reageren op IEX-artikelen via een andere ingang werkt niet goed, zal dat LDA weinig uitmaken. LDA staat niet bekend als aandeel-houder, zodat een latere "toename van de liquiditeit" waarschijnlijk eerder komt door het opsplitsen van één groot pakket in vele kleintjes, en door lagere koersen. Elders leent LDA de aandelen van een grootaandeelhouder tijdens de VWAP-periode, als hedge, zodat LDA tamelijk risicoloos en bodemloos kan dumpen. Des te dunner de handel, des te meer gewicht voor eigen transacties. En dan nog dat gegeven dat er kennelijk geen betere oplossing dan de shortende dumper LDA is gevonden, zonder dat Azerion beleggers volledig informeert over relevante gemaakte afspraken.
 3. wolframm 13 januari 2023 14:00
  Een putoptie voor 3 jaar is heel lang. Als je op zo'n 10% premie per jaar rekent, kom je al uit op Eur. 1,50 per aandeel.
  Dat zou betekenen dat ze letterlijk getekend hebben voor 5 -1,5 = eur. 3,50 per aandeel te verkopen.
  Ze hebben er blijkbaar weinig fiducie in dat het zich de komende 3 jaar ontwikkelt.
 4. forum rang 8 Leefloon 13 januari 2023 18:36
  quote:

  wolframm schreef op 13 januari 2023 14:00:

  Als je op zo'n 10% premie per jaar rekent, kom je al uit op Eur. 1,50 per aandeel.
  Ja, als. Het rekenwerk slaat in dit geval nergens op. Voordat je nu wiskundig gaat bewijzen dat 1 + 1 toch echt 2 is, het is de toepassing die niet deugt. Het is niet van toepassing, en is geen enkele gids. Ook niet indicatief. De eindconclusie deugt wel, zonder een heel verhaal over een optie. Er worden heel veel, anders bijna onverkoopbare aandelen langzaam gedumpt, op een wijze die voor de dumper LDA bijna risicoloos is. Zo'n optie is nauwelijks meer dan een middel binnen een constructie, net zoals bepaalde converteerbare obligaties nepleningen zijn. In theorie kun je daarvan ook een calloptiewaarde bij gaan berekenen, maar de uitlener van het geld converteert dan onmiddellijk in heel veel nieuwe aandelen. Zie ook het forum over Franse aandelen, de bovenste inzake een algemene waarschuwing.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.