Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: lastige kwestie Fugro

Beursblik: lastige kwestie Fugro
Beeld: Fugro

(ABM FN-Dow Jones) Het lijkt lastig om in te schatten in hoeverre Fugro verantwoordelijkheid draagt bij een dambreuk in 2019 in Brazilië, waarbij 270 mensen omkwamen. Dit blijkt uit een korte reactie van analisten van ING, nadat Pointer, een platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV, zondag melding maakte van de kwestie.

De bank wijst er ten eerste op dat niet Fugro, maar Vale de eigenaar van de dam was. En dat Vale de opdracht aan Fugro versterkte. Dat geldt volgens de bank ook voor de keuze om de werkzaamheden aan de dam met een risicovollere methode uit te voeren.

Toch lijkt het dat Fugro wel enige verantwoordelijkheid draagt, aldus ING. De Nederlandse onderneming voerde immers de boringen uit.

Maar wellicht heeft Fugro wel verantwoordelijkheid uitgesloten bij het aanvaarden van de opdracht, vulde de bank aan.

ING wijst op de ramp met de Deep Water Horizon in 2010. Toen was BP verantwoordelijk voor het project en zette druk op toeleveranciers als Transocean en Halliburton om tempo te maken en regels te negeren. Uiteindelijk resulteerde dit in een schikking met zowel BP als de leveranciers, "maar dat kostte tijd en geld", aldus ING.

ING spreekt van "slecht nieuws" voor Fugro, en "dat het tijd zal kosten om dit uit te zoeken", en mogelijk dat de bodemonderzoeker in gesprek moet met Vale.

Fugro liet in het eigen jaarrapport 2019 weten "dat onderzoeken hebben bevestigd dat de activiteiten van Fugro geen rol hebben gespeeld bij het incident". 

De bodemonderzoeker reageerde nog niet op vragen van ABM Financial News.

Het aandeel noteert maandagochtend bijna 30 procent lager. ING heeft een koopadvies op Fugro.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Fugro 50% zegt kopen 10 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. silverbullet 19 december 2022 11:11
    Er zit een groot verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Alleen omdat je gelijk hebt, hoeft het niet zo te zijn dat je ook gelijk krijgt, je hebt wel te maken met Vale welke een marktwaarde heeft van 77 miljard USD.
    Dit staat in schril contrast met Fugro 1+ miljard USD, een juridisch dispuut die ontstaat over mede verantwoordelijkheid kan dan catastrofaal zijn.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Fugro

11,690 31 mrt
+0,080 +0,69%
Premium

Zwakke vrije kasstroom Fugro verdient aandacht

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links