Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Australië verhoogt rente voor derde keer met 25 basispunten

Australië verhoogt rente voor derde keer met 25 basispunten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van Australië heeft de rente met nog eens 25 basispunten verhoogd, nu naar 3,10 procent. Dit bleek dinsdag uit het nieuwste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia.

Het is de derde keer dat de bank de rente met 25 basispunten verhoogt, nadat het eerder een reeks van vier renteverhogingen van elk 50 basispunten had ingezet. De bank betoogde ook deze keer dat met een verhoging van nu 25 basispunten er meer evenwicht tussen vraag en aanbod komt.

De bank gaf dinsdag opnieuw aan dat de inflatie nog altijd hoog is, met in oktober 6,9 procent. De RBA verwacht dan ook dat de komende tijd de rente verder omhoog gaat.

Volgens de RBA moet er meer evenwicht komen tussen vraag en aanbod. De bank verwacht dat de komende tijd de vraag van huishoudens minder wordt, hoewel niet duidelijk is wanneer dat het geval zal zijn en hoelang deze vertraging aanhoudt.

Het beleidsorgaan verwacht voor de komende maanden nog een verdere stijging van de inflatie, met een piek van circa 8 procent. Voor volgend jaar verwacht de bank dan een afkoeling van de inflatie, door minder vraag, afnemende verstoringen in de aanvoerketen en dalende prijzen van sommige grondstoffen.

Voor 2024 wordt rekening gehouden met een inflatie van licht boven de 3 procent. De RBA streeft naar een inflatie van 2 tot 3 procent.

De Australische economie houdt volgens de bank de solide groei vast. Voor 2023 en 2024 gaat de bank uit van een groei van de economie van 1,5 procent.

De arbeidsmarkt is nog altijd krap met een werkloosheid die in oktober daalde naar 3,4 procent. Dit is het laagste percentage sinds 1974. Het aantal vacatures staat op een zeer hoog peil, ofschoon er zich enige afkoeling aftekent. De lonen lijken met een krappe arbeidsmarkt en de inflatie verder te stijgen. Dit is een belangrijk punt van aandacht voor de bank, omdat het een opwaartse loonspiraal wil voorkomen.

De Australische dollar steeg dinsdag 0,5 procent naar 0,6730 Amerikaanse dollar.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links