Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street hoger aan de start

Wall Street hoger aan de start
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet, na de stevige winsten van woensdag, toen een minder havikachtige Jerome Powell de beurzen een goed einde van de maand november opleverde.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening tot 0,4 procent in het groen.

De dollar zakte weg nadat voorbeurs een verrassende daling van het kerninflatiecijfer voor oktober werd gemeld. Dit bevestigde de uitspraken van Powell van woensdag.

Powell hintte woensdagavond dat de rente in december met een kleinere stap omhoog kan. Toch was de kernboodschap volgens ING dat de inflatie hardnekkig hoog blijft.

"Markten neigen meer naar een eindrente van minder dan 5 procent en een inflatie die in 2024 weer dichtbij de doelstelling komt, zodat de rally kan doorgaan, omdat de hoop op een draai van de Fed zal toenemen", volgens SPI Asset Management.

Toch zullen beleggers beseffen dat het rentepad van de Fed afhankelijk blijft van de inflatiecijfers, die zal moeten blijven afnemen, terwijl de economie afkoelt.

De Amerikaanse kerninflatie daalde naar 5,0 procent op jaarbasis in oktober, tegen 5,2 procent in september. Dit was een kleine verrassing, want economen rekenden op 5,1 procent.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde ook, wat erop wijst dat de economie nog niet in een duikvlucht is beland door de hoge inflatie en stijgende rentes.

Olie werd duurder. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 2 procent tot 82,18 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,7 procent duurder werd op 88,48 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,0490. De munt veerde sterk op na de Amerikaanse macrocijfers. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0419  op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Kroger heeft opnieuw de outlook voor het hele boekjaar verhoogd, na een meevallende winst in het derde kwartaal. Zowel de omzet als de winst zullen dit jaar hoger uitvallen dan eerder voorzien. Het aandeel Kroger lijkt 3 procent hoger te gaan openen. 
 
Costco meldde dat de omzet in november vertraagde. Het aandeel lijkt 3 procent lager te openen.

Okta steeg 16 procent nabeurs. Het bedrijf rekent op winst volgend jaar, waar analisten van verlies uitgingen. De afgegeven omzetverwachting is wel iets onder de consensus.

Orthofix wint 5 procent. Twee private equity ondernemingen zouden een overnamebod van 23 dollar hebben gedaan, maar het bedrijf blijft bij zijn huidige plan om SeaSpine Holdings over te nemen met een aandelenruil. De directie heeft niet kunnen concluderen dat het vijandige bod beter is.

Salesforce meldde dat co-CEO Bret Taylor na een jaar weer vertrekt. Beleggers vinden dat geen goed nieuws en het aandeel kelderde 7,5 procent. Salesforce boekte het afgelopen kwartaal een lagere winst ondanks een hogere omzet, maar wist de analistenverwachtingen wel te overtreffen.

Snowflake was voorzichtig in zijn vooruitblik en lijkt licht lager te openen.

Slotstanden
 
Wall Street steeg woensdag fors. De toonaangevende S&P 500 index steeg 3,1 procent tot 4.079,97 punten, de Dow Jones index won 2,2 procent op 34.589,24 punten en de Nasdaq noteerde zelfs 4,4 procent hoger op 11.468,00 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links