Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Apple verkoopt minder iPhones dan verwacht

Apple verkoopt minder iPhones dan verwacht
Beeld: iStock

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar hogere resultaten behaald, waarbij de verkoop van iPhones toenam, maar niet zoveel als verwacht. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van de techreus.

"Dit is beter dan we aan het begin van het kwartaal hadden verwacht", zei CFO Luka Maestri. Valutaschommelingen hadden wel een negatief effect op het bedrijf, aldus de financieel topman.

De nettowinst kwam in het vierde kwartaal uit op een recordhoge 20,7 miljard dollar of 1,29 dollar per aandeel. Voor het vierde kwartaal rekenden analisten geraadpleegd door FactSet op een winst per aandeel van 1,27 dollar, tegenover 1,24 dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet kwam uit op 90,1 miljard dollar, tegenover 83,4 miljard dollar een jaar eerder. Hier rekenden analisten op 88,8 miljard dollar.

Circa de helft van de omzet kwam uit de verkoop van iPhones, die de markt vooraf inschatte op 43,4 miljard dollar in het vierde kwartaal en die in werkelijkheid uitkwam op 42,6 miljard dollar. Dat was 38,9 miljard dollar een jaar eerder.

Eind september meldde persbureau Bloomberg dat Apple de productie van zijn nieuwe iPhone 14 niet verder zou opvoeren, omdat de vraag niet sterk genoeg toenam. De Pro-versie van het toestel was wel in trek, aldus Bloomberg. 

Volgens Maestri is de vraag naar de iPhone 14 Pro groot. "We werken zo hard als we kunnen om aan de vraag te voldoen die we zien", zei hij donderdagavond. Apple heeft ook te maken met leveringsbeperkingen voor de Apple Watch Ultra vanwege de grote vraag, aldus Maestri.

In China stegen de opbrengsten in het vierde kwartaal met 6 procent naar 15,5 miljard dollar en dit was boven de marktverwachting.

Begin deze week kondigde Apple al een prijsverhoging aan van zijn Apple Music en Apple TV+ streamingdiensten.

In de nabeurshandel daalt het aandeel donderdag een procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Apple 71% zegt kopen 7 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Mr.Windows 28 oktober 2022 07:11
    Services (AppleTV+, Apple Music e.d. maar ook Apple Pay)+ producten als Apple Watch en Airpods stegen wel fors.
    Apple is voor de lange termijn en niet precies per kwartaal te beoordelen is mijn mening. Very Long in Apple en zeer tevreden gebruiker van Apple producten...als disclaimer ;)
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Apple

175,485 20 sep
-3,585 -2,00%
Premium

Apple verdient ook na verkoop nog flink aan iPhone

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links