Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: lichte stijging resultaten KPN verwacht

Beursblik: lichte stijging resultaten KPN verwacht
Beeld: KPN

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het derde kwartaal van 2022 iets beter gepresteerd dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de winst daalde wel. Dit blijkt uit de analistenconsensus die het telecombedrijf zelf heeft gepubliceerd.

De gemiddelde voorspelling voor de aangepaste EBITDA na leases ligt op 611 miljoen euro, waar dat in het derde kwartaal van vorig jaar nog 607 miljoen euro was en in het afgelopen tweede kwartaal 595 miljoen euro.

De aangepaste omzet steeg volgens de analisten vermoedelijk met een procent tot 1.324 miljoen euro.

Onder de streep resteerde vermoedelijk een nettowinst van 168 miljoen euro, bijna tien procent minder dan de 185 miljoen euro vorig jaar.

De vrije kasstroom daalde op jaarbasis naar verwachting van 232 naar 220 miljoen euro.

Analisten van Berenberg verwachten dat de hogere energiekosten en rente het resultaat en de kasstroom van het telecombedrijf drukken. KPN is volgens Berenberg wel beter bestand tegen de prijsdruk dan sectorgenoten, gezien de goede gezondheid van de Nederlandse telecommarkt en de regulering van de glasvezeltarieven, die zekerheid biedt, hoewel de voordelen daarvan nog moeten blijken.

Ook UBS wijst op de tegenwind op korte termijn, door promotie voor breedband, de hoge inflatie en een versnelde uitrol van het glasvezelnetwerk, die op de resultaten drukken in 2022 en 2023.

"De grootste onzekerheid ligt evenwel in de vraag of KPN prijsverhogingen voldoende kan doorvoeren om de hogere kosten op te vangen", aldus UBS.

Outlook

KPN verhoogde in juli van dit jaar nog de outlook voor heel 2022. KPN mikt op een vrije kasstroom van circa 850 miljoen euro. De EBITDA na leases zal dit jaar uitkomen op "meer dan" 2,4 miljard euro. Voorafgaand aan de outlookverhoging in juli werd nog gemikt op een EBITDA van 2,4 miljard euro en een vrije kasstroom van 825 miljoen euro. Het telecombedrijf hield in juli wel vast aan het geplande dividend van 14,3 cent per aandeel over heel 2022.

De analisten van Berenberg verwachten dat de doelstellingen van KPN voor dit jaar met gemak zullen worden gehaald, terwijl de doelen voor 2023 beperkt zullen worden aangepast, zonder dat het dividendrendement van 8 procent in gevaar komt.

De trend zal verder verbeteren, denkt Berenberg, omdat de hoge inflatie kan worden doorberekend aan de klant via prijsverhogingen.

De analistenconsensus mikt voor 2022 op een vrije kasstroom van 849 miljoen euro en een aangepaste EBITDA na leases van 2,4 miljard euro.

Vooruitkijkend naar 2023, verwacht Jefferies wel dat KPN tegenwind ervaart door hogere kosten, vooral op het gebied van lonen en energie. Ook de gestegen rentes zullen KPN raken, omdat het telecombedrijf op een aanzienlijk deel van de schulden een variabele rente betaalt, terwijl de consensus nog rekening houdt met een robuuste groei van de vrije kasstroom.

"We zijn benieuwd hoe KPN tegen deze ontwikkelingen aankijkt en hoe het telecombedrijf de impact daarvan wil indammen", aldus analist Jerry Dellis.

Berenberg heeft een koopadvies op KPN, terwijl Jefferies en UBS een Houden en Neutraal advies hanteren.

KPN opent woensdag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteert dinsdagmiddag een half procent hoger op 2,70 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 18 apr Brussel waarschuwt voor gevolgen telecomfusies
  2. 31 jan KPN mist een vleugje ambitie

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN 50% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

KPN Koninklijke

3,379 18 apr
+0,001 +0,03%
Premium

KPN mist een vleugje ambitie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links