Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel laat doelstelling voor 2023 los

AkzoNobel laat doelstelling voor 2023 los

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft zoals verwacht zijn doelstelling voor 2023 losgelaten, door de aanhoudende verslechtering in de wereldeconomie. Dat bleek donderdag bij de resultaten van de verf- en coatingspecialist, die recent al met een winstwaarschuwing voor 2022 kwam.

Akzo Nobel blijft mikken op een groei die even snel of sneller is dan in de relevante markten, maar streeft niet meer naar een aangepaste EBITDA van 2 miljard euro in 2023, door de aanhoudende verstoringen in de markt. Analisten rekenden hier inmiddels al op 1,53 miljard euro, zodat de outlookverlaging niet als een echte verrassing komt.

Bij de jaarcijfers volgen meer details over de verwachtingen voor 2023. De inkoopkosten voor grondstoffen zullen dalen in 2023, waardoor de marge volgend jaar gunstig zal worden beïnvloed, stelde Akzo Nobel.

Derde kwartaal

De nettowinst halveerde in het derde kwartaal bijna van 164 miljoen euro een jaar eerder naar 84 miljoen euro. Dit was lager dan de analistenverwachting van 124,4 miljoen euro.

De omzet steeg wel met 19 procent, van 2,41 miljard naar 2,86 miljard euro. Dit is hoger dan de consensusverwachting van 2,72 miljard euro. De prijzen stegen met 13 procent, maar de volumes lagen 5 procent lager, met name omdat klanten  in Europa en China hun voorraden terugbrachten.

De aangepaste operationele winst daalde met 24 procent, van 241 miljoen euro een jaar eerder naar 184 miljoen euro afgelopen kwartaal. Een geüpdate analistenconsensus van Vara Research rekende op 196 miljoen euro, nadat het bedrijf zelf had aangegeven te rekenen op 195 miljoen tot 215 miljoen euro.

Het aangepaste EBITDA-resultaat van 283 miljoen euro betekende een daling van 13 procent en was vrijwel gelijk 283,5 miljoen euro van de analistenverwachting.

Eind september waarschuwde AkzoNobel in voorlopige cijfers voor de grote macro-economische onzekerheden, met name in Europa en China, waar afnemers en partners  druk bezig zijn voorraden af te bouwen onder druk van een historisch laag consumentenvertrouwen. Die trend zal ook doorzetten in het lopende vierde kwartaal, meldde het bedrijf  al eerder. Dan zal het echter ook profiteren van de effecten van de kostenmaatregelen die worden ingevoerd.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel 67% zegt verkopen 6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Akzo Nobel

67,900 27 jan
-0,460 -0,67%
Premium

AkzoNobel komt er wel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links