Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

OPEC verlaagt productie inderdaad met 2 miljoen vaten

OPEC verlaagt productie inderdaad met 2 miljoen vaten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Oliekartel OPEC en diens bondgenoten hebben woensdag besloten om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. Dit meldden afgevaardigden van het kartel woensdag.

Het besluit zal de toch al hoge energieprijzen volgens marktkenners verder opdrijven en het olie-exporterende Rusland helpen de oorlog in Oekraïne te betalen.

Het besluit zou een plan van de G7 kunnen ondermijnen om de prijs van Russische olie op de wereldmarkt te beperken middels de introductie van een prijsplafond.

De productieverlaging is de grootste van het kartel en diens partners verenigd in OPEC+, wat aangeeft dat het van plan is om de prijzen hoog te houden na zeven jaar van een relatief gematigde markt, concluderen analisten.

Voorafgaand aan de vergadering stelden OPEC+ leden dat elk besluit als een technisch reactie moet worden beschouwd op een haperende wereldeconomie, met name in China, waar coronamaatregelen de vraag naar olie hebben geschaad.

Analisten concludeerden dat het besluit een grote overwinning is voor Rusland, dat sinds het begin van de oorlog in februari ongeveer een miljoen vaten per dag aan productie heeft verloren. Op 5 december ziet Moskou zich geconfronteerd met het vooruitzicht van een olie-embargo van de Europese Unie en het prijsplafond van de G7, die de verkoop nog verder dreigen te beperken.

De verwachting dat het kartel de productie aanzienlijk zou verlagen, heeft deze week bijgedragen aan een duidelijke stijging van de olie-futures. Een productieafname met 2 miljoen vaten is aan de bovenkant van de verwachtingen.

De november-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie noteerde woensdag 0,4 procent lager op 85,19 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Katsjinggg 5 oktober 2022 17:14
    maar dan Thunberg, Greenpeace, youth for climate, milieudefensie, GroenLinks en andere eco-fanaten EISEN nog meer beperkingen, geen olie en gas meer... en gezien gen z de EU, de ECB, Joe Biden, AOC en andere politici hen nog steeds gehoorzamen ...
    geen recht om te klagen met andere woorden, gewoon betalen en lijden
  2. Lampenzo 5 oktober 2022 18:21
    quote:

    Goude tijd voor de winterrally schreef op 5 oktober 2022 17:29:

    [...]

    Zijn ze voor de annexatie van Rusland in Oekraïne? Vandaar de productieverlaging.

    Zo te zien is de Opec pro Rusland en anti Oekraïne.
    Anti Oekraïne? Nee, anti Westen. Oekraïne heeft geen last van minder olie. Dat is alleen het westen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links