Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rustigere week in verschiet na geweld centrale banken

Rustigere week in verschiet na geweld centrale banken
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Na al het geweld van de centrale banken afgelopen weken, lijkt het komende week een stukje rustiger te worden op de beurs.

Afgelopen week verhoogden de centrale banken van de VS, het VK, Noorwegen, Zweden en Zwitserland de rente. De Bank of Japan handhaafde de rente maar greep wel in op de valutamarkt. In Turkije werd de rente juist verlaagd, ondanks een inflatie van meer dan 80 procent.

Zondag vinden in Italië verkiezingen plaats. Opiniepeilingen wijzen erop dat Giorgia Meloni die gaat winnen. Beleggers zullen vooral de rentespread in de gaten houden. En ook de Europese Centrale bank zal dit doen.

Maandag let de markt op het ondernemersvertrouwen in Duitsland, berekend door Ifo, en de Chicago Fed index.

Dinsdag zijn het vooral cijfers uit de VS die er toe doen. Naast de orders voor duurzame goederen staat het consumentenvertrouwen van The Conference Board op de agenda en zijn er verschillende cijfers over de huizenmarkt.

Halverwege de week volgt dan het consumentenvertrouwen in Duitsland en Frankrijk en opnieuw cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Ook zijn er de wekelijkse olievoorraden in de VS.

Donderdag is er het consumentenvertrouwen in de EU en zijn er ook inflatiecijfers uit België en Duitsland. In de VS staan de wekelijkse steunaanvragen en groeicijfers op de rol.

Vrijdag zijn er dan Chinese inkoopmanagersindices en Duitse detailhandelsverkopen. Inflatiecijfers zijn er uit Frankrijk en de eurozone. In Amerika staan de persoonlijke inkomens en uitgaven gepland. Die cijfers gaan altijd gepaard met de PCE-inflatie, een voor de Fed erg belangrijk cijfer bij het bepalen van het monetair beleid.

Vrijdag eindigt met het vertrouwen van Joe Sixpack, berekend door de universiteit van Michigan.

Naast de rente en inflatie zal ook de oorlog in Oekraïne een belangrijke rol blijven spelen.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde vorige week een gedeeltelijke mobilisatie van Rusland af en dreigde ook met de inzet van nucleaire wapens. Rusland zal "alle instrumenten waarover het beschikt" inzetten om iedere bedreiging aan het adres van Rusland de kop in te drukken, zo waarschuwde hij.

Bedrijven

De Nederlandse agenda is vrijwel leeg voor komende week. Donderdag noteert Randstad ex-dividend en vrijdag is er een beleggersdag van Ctac, de jaarvergadering van Hunter Douglas en een Bava over de benoeming van de nieuwe CEO van Philips.

De Belgische agenda is voor komende week ook bijna leeg. Dinsdag zijn er cijfers van Onward Medical en woensdag volgen die van Fluxys.

Internationaal is de agenda ook mager. Woensdag zal de markt letten op de kwartaalcijfers van meme-aandeel Bed Bath & Beyond. Donderdag zijn er cijfers van Nike en beleggers in de halfgeleidersector letten op de resultaten en vooral de outlook van Micron Technology.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Jelle Trader 25 september 2022 18:13
  Erop of eronder, …

  Het was weer een beweeglijke, enerverende en voor velen leerzame beursweek. De aanleidingen voor de beursmalaise zijn langzamerhand bekend. Oplopende rentes, volatiele energieprijzen, zwakke Euro, hoge inflatie in combinatie met stevige looneisen, instabiele- en onberekenbare geopolitieke situatie, en zeker niet minder belangrijk, behoudende outlook’s van bedrijven. Na de forse beursdalingen blijkt dat beleggen niet zonder risico is en sparen om die reden meer aan belangstelling wint door binnenkort hoger verwachte spaarrentes. Een verdere daling van beurzen ligt hierdoor meer voor de hand dan een duurzaam en gefundeerd herstel.

  Om die reden blijf ik mijn wenkbrauwen fronsen bij de aanhoudende stroom kooptips van verschillende partijen. Het reduceren of beschermen van effectenposities verkleind beleggingsrisico, aankopen verhogen het risico. Specifiek effectenposities in financiële waarden zoals banken en verzekeraars zijn risicovoller dan voorheen. Banken hebben immers veel kredieten uitstaan, grote hypotheekportefeuilles en lopen bij economische neergang een verhoogde kans op default. Daarnaast beleggen banken en verzekeringmaatschappijen overtollig vermogen en ontvangen premies op de beurs, immers het is hun niet vreemd en ‘Wie appels vaart, die appels eet’. Belegde vermogens voor deze beroepsgroep werken vanzelfsprekend positief als een multiplier bij oplopende beurzen, maar helaas ook sterk neerwaarts als beurzen corrigeren. Kostenbesparingen en efficientieslagen zijn bij banken en verzekeraars een doorlopend proces, dus dat geeft geen verassingen bij de resultaten. Overnames of samenwerkingen geven doorgaans synergievoordelen, maar als hier geen sprake van is, zullen bij dalende beurzen de resultaten van (levens)verzekeraars en andere financiële instellingen danig achterblijven!

  Wat is de verwachting? Geen flauw idee, daar ben ik eerlijk in. Onlangs kwam mij ter ore, en werd gediscussieerd over de casus: “Wat nou als Poetin aftreedt of wordt vervangen?,….”. Ik schaar deze onzinnige uitspraken onder de noemer: “Er was eens,….”. Met andere woorden, met ongefundeerde zaken en onzekerheden kun je niet duurzaam en succesvol een beleggingsportefeuille exploiteren. Decimeren ten tijde van verhoogde risico’s, en beschermen van belegde vermogens middels derivaten is meer effectief.

  Dan de AEX nog kort even. Tijdens forse opwaartse bewegingen zie je vaak dat de koers van een stock, of in dit geval de AEX, slechts weinig daalt en gretige kopers bereid zijn hogere prijzen te betalen. Dan is het niet zo vreemd dat bij een sterk dalende trend de reboundbewegingen karig zijn, immers verkopers dienen zich sneller aan om aanhoudende verliezen te beperken.

  De komende week wordt cruciaal voor de AEX, de verschillende internationale beurzen en de Euro. Rond AEX 633 zou er gesproken, al dan niet tijdelijk, support moeten worden gevonden. Echter, de uitslagen van de Italiaanse verkiezingen, of andere redenen kunnen zomaar bewerkstelligen dat de AEX en andere Indices hard Zuidwaarts zakken. Een aspect heb ik de afgelopen periode nog niet gezien: Paniek met als gevolg capitulatie van koersen. Momenteel is het een lastige en onzekere periode en is het verstandig posities klein, beschermd en overzichtelijk te houden.

  Ik denk dat ik weinig beleggers vandaag een goed gevoel heb gegeven, maar mijn vader zei altijd: “Goede kooplui hebben weinig vrienden, en gehaat door concurrenten”.

  (Meer items en charts? Dubbelklik op Jelle Trader bovenaan de datum- en tijdgroep.)

  Good luck, buy low and sell high,…
  Jelle Trader
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links