Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: dreigementen Poetin jagen grondstoffenprijzen hoger

Update: dreigementen Poetin jagen grondstoffenprijzen hoger
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De aankondiging door de Russische president Vladimir Poetin afgelopen week van een gedeeltelijke mobilisatie om de vastgelopen militaire operaties in Oekraïne vlot te trekken, heeft geleid tot een stijging van de gas- en tarweprijzen. Dit constateerde hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank Ole Hansen.

De Europese aardgasprijs steeg na de woorden van Poetin naar meer dan 200 euro per MWh, terwijl ook de prijs van diesel weer opliep en de tarweprijzen op de beurzen van Chicago en Parijs nieuwe pieken bereikten. Eerder deze week noteerde de aardgasprijs nog op 170 euro.

"Grondstoffen die afhankelijk zijn van het aanbod uit Rusland en het Zwarte Zeegebied hebben gereageerd door hoger te handelen, met bijzondere aandacht voor gas, diesel en niet in het minst tarwe", aldus Hansen van Saxo.

De vrees bestaat volgens Hansen dat Rusland de gasstromen via de twee resterende pijpleidingen die nog open zijn, verder zal verminderen.

Vrijdag noteert de TTF rond de 185 euro, maar met de nodige volatiliteit.

Een escalatie van de spanningen kan volgens de strateeg een impact hebben op het vermogen om tarwe te verschepen naar een wereldmarkt die zich zorgen maakt over het aanbod in de aanloop naar de winter op het noordelijk halfrond en een driedubbele dip van de zeewatertemperatuur in La Nina die problemen kan veroorzaken voor producenten op het zuidelijk halfrond, vooral in Australië.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Beursgeslagen 23 september 2022 17:38
  quote:

  tmaster schreef op 23 september 2022 15:30:

  Vlak na zijn speech steeg het eventjes en werden er meteen headlines gemaakt die nu hier en daar opduiken op nieuws sites, maar de prijzen zijn halve dag later alweer gedaald. Dit is dus totaal nutteloze informatie die niet meer relevant is.
  Nutteloze informatie is nooit relevant (geweest).
 2. forum rang 7 suske wiet 23 september 2022 18:17
  quote:

  peerke 125 schreef op 23 september 2022 15:38:

  Begrijp dit ook niet. Aardgasprijzen dalen al een maand. Elke dag wordt er wel een bericht de wereld ingeholpen dat aardgas omhoog vliegt. Op 23 augustus 2022 stond aardgas bij Wisdom op euro 11,84. Vandaag op euro 5,80. Zegt genoeg lijkt mij.
  Moeilijk is het nochtans niet .
  Als je eerst 40 % gas levert en nu nog 9%
  En hopelijk binnenkort niks meer
  De onafhankelijkheid van Rusland de nieuwe toekomst
  De leveringen van elders komen is een rustiger vaarwater en de voorraden zijn op 90 %
  Lachgas sturen naar Rusland en daarna stinkgas
 3. forum rang 7 beleggertje2020 23 september 2022 19:01
  Tja ha ha niet alleen de grondstofprijzen gaan dan omhoog , de energieprijzen gaan dan zelfs nog heel veel meer omhoog ! Energie heeft de toekomst . De ECB en FED zet graag de energiebedrijven op het verkeerde been . Maar komende winter zal het mij niet verbazen als de energieprijzen voor olie gewoon weer op 150 a 250 dollar/vat staan tegen nu ca 80 euro of zo !
 4. forum rang 7 beleggertje2020 23 september 2022 19:06
  quote:

  Branco P schreef op 23 september 2022 15:30:

  Hoger?!

  Alle grondstofprijzen zijn vandaag juist (hard) aan het dalen!

  tradingeconomics.com/commodities
  Allemaal vette fake ! Grondstofprijzen en energieprijzen gaan de komende zo erg vet omhoog met die dalende Euro, dat willen ze liever niet weten . Er komt een vette beurskrach aan met heftige stijging energieprijzen en grondstoffen-prijzen. Geduld is een schone deugd . Ik zit nu juist voor meer dat 80% veilig cash aan de wal ! Ik kijk eerst de storm die naderd maar es effe af. Ik stap niet opnieuw in in veel meer aandelen vooraleer ik eerst een hele vette beurskrach gezien heb.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links