Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs stijgt

Olieprijs stijgt
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De oliefutures zijn donderdag hoger gesloten, op zorgen dat de escalatie van de Russische invasie in Oekraine de energiestromen verder kan laten krimpen.

Een novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 0,7 procent hoger op 83,49 dollar op de New York Mercantile Exchange. 

Ook de kans op meer vraag uit China hielp volgens analisten de olieprijs stijgen. 

"Voor de tweede dag op rij ging de prijs voor directe levering in het begin van de dag sterk omhoog, om daarna weer ver terug te zakken, met een oog op de dollar die op het hoogste niveau in twintig jaar staat", zei Bob Yawger van Mizuho.

Woensdag sloot de olieprijs nog op het laagste niveau in twee weken, nadat de Amerikaanse olievoorraden opnieuw een stijging lieten zien in de afgelopen weken, en de Federal Reserve de rente opnieuw sterk verhoogde. De centrale bank gaf bovendien signalen af dat de agressieve renteverhogingen zullen doorgaan om de inflatie onder controle te krijgen. 

De zorgen over een mondiale recessie door de agressieve renteverhogingen overschaduwde de beslising van de Russische president Vladimir Poetin om reservisten te mobiliseren voor de oorlog in Oekraïne. Hij leek ook te dreigen met het gebruik van nucleaire wapens.

De economische onzekerheid zal de stijging van de olieprijs voorlopig beperken tot de bandbreedte van 95-100 dollar, "waarmee olie op de korte tot middellange termijn zijwaarts zou handelen", stelde Sevens Report Research.

Aan de andere kant blijft de geopolitieke onzekerheid door de oorlog in Oekraïne een steun in de rug voor de olieprijs, volgens de analisten.

"Dit is een duidelijke escalatie en roept zorgen op over wat de implicaties zijn voor de Russische energiestromen", aldus Warren Patterson van ING over de stappen van Rusland. "Er is kans dat we gaan zien dat het Westen agressiever moeten worden met zijn energiesancties, of dat Poetin energie nog meer als wapen zal inzetten."

Rusland kan niet veel druk meer uitoefenen op de aardgasprijs, omdat de gasstroom naar de EU al met 70 procent is gekrompen dit jaar. "Met olie kan het land nog meer druk uitoefenen, maar dat zal de komende maanden ook minder worden omdat dan het Europese verbod op Russische olie en olieproducten van kracht wordt", aldus Petterson.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. roze bril 12 september 2022 23:10
    En uiteraard niks over het leeghalen van de strategische olievoorraden door Biden. Waardoor de prijs is gekelderd. Niet dat de FED daar in gaat trappen. Maar morgen zullen de juichaapjes weer te zien zijn en schreeuwen dat de Amerikaanse inflatie daalt. (hoofdzakelijk dus de benzineprijs en niet voedsel)
  2. forum rang 6 jan de vakman 22 september 2022 22:25
    Dat verbod door de EU op russische olie bepaalt natuurlijk niet de internationale olieprijs, die hangt van veel meer factoren af, gelukkig gaan poetins manschappen behoorlijk aan de haal, er worden fabelachtige prijzen voor [vlucht]tickets betaalt en er gaan filmpjes rond op internet van; hoe breek je eenvoudig je arm, om niet naar het front te hoeven, nou beultje; met onwillige honden is het slecht hazen vangen, de jeugd heeft toch wel andere info kanalen, dan de officieele leugens!!
  3. Han 2 22 september 2022 22:49
    Ontzettend lastig om feiten en geklets te onderscheiden, kijk eens naar de Docu "WIRECARD" op Nettflix, het idee dat de overheid een strafvervolging instelt tegen de klokkenluiders en shorters van WIRECARD. Bizar verhaal, maar dit keer geloof ik dat het WIRECARD verhaal echt is. Good luck, en mijn beleggershorizon wordt steeds langer....................;-)).
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links