Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VEB stelt Philips aansprakelijk voor apneu-affaire

VEB stelt Philips aansprakelijk voor apneu-affaire
Beeld: Philips

(ABM FN-Dow Jones) De Vereniging van Effectenbezitters heeft Philips aansprakelijk gesteld voor de miljardenschade die beleggers hebben geleden door de apneu-affaire. Dit maakte de VEB maandagochtend bekend.

"Philips heeft relevante informatie over falende beademingssystemen jarenlang voor beleggers verzwegen. Beleggers hebben hierdoor ruim 16 miljard euro aan beurswaarde zien verdampen", aldus de VEB, die van mening is dat Philips "roekeloos is omgesprongen met de gezondheid van miljoenen patiënten". 

Ook beleggers zijn stelselmatig verkeerd voorgelicht. Daarmee heeft Philips de wet overtreden en grote schade veroorzaakt, vindt de VEB.

De beleggersvereniging verwijt Philips dat "de onderneming voorwetenschap niet tijdig openbaar heeft gemaakt. Als Philips tijdig, open en eerlijk had gecommuniceerd, dan hadden beleggers een andere afweging gemaakt dan aandelen Philips tegen een, naar later bleek, kunstmatig hoge koers te kopen".

Vanaf het moment dat Philips voor het eerst melding maakte van grootschalige problemen met beademingsapparaten, in april 2021, is de beurswaarde van Philips met ruim 27 miljard euro afgenomen. De VEB heeft becijferd dat ruim 16 miljard euro aan schade direct is te herleiden tot de gebrekkige informatievoorziening rond de apneu-affaire.  

De VEB geeft Philips twee weken de tijd om in gesprek te treden.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke 59% zegt kopen 22 stemmen

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 mok 12 september 2022 07:58
  quote:

  ChanTess schreef op 12 september 2022 07:32:

  Wel aandelen Philips, dus nu wordt ik twee keer gepakt :)
  Ik snap die domme actie ook niet. Je gaat als aandeelhouder toch geen schadevergoeding eisen van je eigen bedrijf? Dan betaal je de rekening zelf. De VEB moet management aansprakelijk stellen of ander management eisen, dat zou logischer zijn.
 2. forum rang 9 objectief 12 september 2022 10:50
  quote:

  JeroenW schreef op 12 september 2022 10:07:

  Vreemd dat een vereniging, die claimt op te komen voor aandeelhouders, een schadevergoeding gaat eisen die het bedrijf waar de aandeelhouders een aandeel in hebben tot aan de afgrond kan brengen.
  Wellicht doen ze het voor de aandeelhouders die naar aanleiding van de fouten van Philips hun aandelen te laag hebben (moeten) verkopen. (En met die claims gaan ze de afgrond echt niet zien).
 3. forum rang 6 wiegveld 12 september 2022 12:45
  Lijkt mij logisch dat ze meer dan alleen bedrijf aansprakelijk stellen voor slecht handelen tijdens een probleem.
  Maar met onderbouwing zal t wel goedkomen en ik heb liever ook een vergoeding van Philips, omdat we anders door vergoedingen uit USA eraan gaan. Bovendien zal Philips vast verzekeringen hebben. Tegen deel van dit soort claims
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Philips Koninklijke

13,292 13:57
-0,284 -2,09%
Premium

Slechtnieuwsshow Philips kent geen grenzen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links