Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs stijgt

Olieprijs stijgt
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 94,34 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,6 procent duurder. 

"De prijzen van ruwe olie zijn weer aan het stijgen, omdat de stijgende Europese gasprijzen ertoe leiden dat consumptiepatronen worden verlegd naar wat momenteel een goedkoper alternatief is. Het IEA zei vanmorgen dat het verwacht dat de vraag naar ruwe olie robuust zal blijven, zelfs als de wereldeconomie vertraagt", aldus marktanalist Michael Hewon van CMC Markets. 

"Een dreigende gascrisis in Europa jaagt nu al een substantiële vervangingsvraag van gas naar olie aan", zei het IEA donderdag.

Elektriciteitscentrales zoeken naar alternatieve brandstoffen om aan de stijgende vraag naar elektriciteit toe kunnen voldoen, aldus het agentschap.

En die extra vraag naar olie valt in een toch al krappe markt, aldus het IEA. Het agentschap rekent voor dit jaar op een extra vraag van 380.000 vaten per dag. Daarmee komt de groei op 2,1 miljoen vaten per dag.

Ondertussen heeft de OPEC de ramingen voor de vraag naar olie in 2022 juist neerwaarts bijgesteld. Het oliekartel voorziet nu een groei van de vraag met 3,1 miljoen vaten per dag, waarmee de totale vraag uitkomst op 100 miljoen vaten per dag. 

In het maandrapport van juni werd nog uitgegaan van een groei met 3,4 miljoen vaten per dag in 2022.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 11 augustus 2022 21:14
    Volgens mij heeft de IEA de zaak beter in beeld dan de Opec, vriend airco slurpt tegenwoordig een enorme hoeveelheid energie op, tel daarbij op, de ook nu weer sterk stijgende gasprijzen, dan zal olie wel weer door de 100$ gaan lopen!!
    Midden in de zomer gas fors hoger, wat moet dat van de winter worden, ik ben blij, dat ik praktisch volledig mijn woning met mijn zeer klimaat vriendelijke speksteenhaard verwarmt!!
  2. forum rang 7 jan de vakman 8 september 2022 21:41
    Natuurlijk ga ik vol voor het klimaat, toch getuigt het van realiteitszin, dat Lisje zegt, geen hogere winstbelasting voor de olieboeren, maar laten ze aub investeren in nieuwe productie mogelijkheden, zolang we nog niet volledig naar groen over kunnen stappen, je moet geen ouwe schoenen weggooien, als je nog geen nieuwe hebt, bovendien heb je bij elke vergroening de hulp van fossiel nodig om het te kunnen maken!!, ps, boven moest natuurlijk raffinage staan!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links