Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lagere opening Wall Street in de maak

Lagere opening Wall Street in de maak
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting vrijwel vlak van start. Ruim een halfuur voor de opening lieten de futures op de S&P500 een daling van slechts 0,2 procent zien. 

Er heerst rust, maar die is vermoedelijk tijdelijk, aldus econoom Jim Reid van Deutsche Bank. Beleggers zijn al in afwachting van het Amerikaanse inflatiecijfer voor juli, dat woensdagmiddag verschijnt.

De markt verwacht volgens Pimco een inflatie in juli van 0,2 procent of van 8,8 procent op jaarbasis, hetgeen beduidend lager zal zijn dan de 1,3 procent op maandbasis van een maand eerder. "Dit heeft vooral te maken met de terugval in de grondstofprijzen en suggereert dat de inflatie in juni heeft gepiekt op 9,1 procent", aldus de economen van Pimco.

Greg McBride, analist bij Bankrate.com, meent dat een daling van de grondstoffenprijzen sinds midden juni, een goed voorteken is voor een beter inflatierapport. “Hoewel het algemene cijfer er veel beter uitziet, is de echte maatstaf of de inflatie zijn hoogtepunt heeft bereikt, wat er gebeurt met de kernprijzen die de volatiele bewegingen van voedsel- en energieprijzen uitsluiten”, aldus McBride.

En op dat vlak is het nog te vroeg om te juichen, aldus Pimco. De kerninflatie zal wat momentum verliezen, zo denkt de vermogensbeheerder, maar een piek is nog niet in zicht. Pimco voorziet een kerninflatie van 0,3 procent op maandbasis, maar er is een risico dat dit 0,4 procent wordt. De consensus mikt op 0,5 procent. "Desondanks zal een lager cijfer nog steeds geen geweldig nieuws zijn voor de Fed", aldus de economen, wijzend op tijdelijke factoren die voor een iets lagere inflatie kunnen zorgen, waaronder een terugval in de prijzen voor vliegtickets en tweedehands auto's. 

Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers is in juli nipt gestegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de National Federation of Independent Business. De vertrouwensindex steeg van 89,5 in juni naar 89,9 in juli.

De arbeidskosten in de Verenigde Staten zijn in het tweede kwartaal hard gestegen, terwijl de productiviteit terugliep.

De euro/dollar noteerde op 1,0239. Olie werd een iets duurder. 

Bedrijfsnieuws

Groupon heeft in het tweede kwartaal van 2022 minder omzet behaald en dook dieper in de rode cijfers, wat het bedrijf noopt tot kostenbesparingen en het vertrek van 500 medewerkers.

Micron Technology waarschuwde dinsdag voor de prestaties in de komende kwartalen. Vanwege macro-economische factoren en verstoringen in de aanvoerketen is Micron terughoudender geworden ten aanzien van de vraag naar DRAM en NAND. "We verwachten een uitdagende markt voor het [lopende] vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023", aldus Micron. Tegelijk kondigde Micron in een separaat persbericht de plannen aan om tot 2030 40 miljard dollar te investeren in de bouw van nieuwe fabrieken in de VS. Het aandeel Micron opent vermoedelijk meer dan 5 procent lager.

Maandag werd de markt op opgeschrikt door een waarschuwing van Nvidia. Het aandeel sloot gisteren ruim 6 procent lager en lijkt vanmiddag nog eens meer dan 3 procent in te leveren. 

Palantir Technologies werd ook voorzichtiger en verwacht dat het groeitempo daalt tot het laagste niveau sinds het softwarebedrijf beursgenoteerd is. Het aandeel opent vermoedelijk 2,0 procent lager.

Het lijkt er ook op dat de gekte rond de meme-aandelen even voorbij. Bed Bath & Beyond, dat maandag bijna 40 procent bijschreef, opent dinsdag vermoedelijk een procent lager. Ook GameStop en AMC Entertainment lijken in het rood van start te gaan.

Slotstanden

Maandag was er weinig beweging in New York. De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 4.140,06 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent naar 32.832,54 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 12.644,46 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links