Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street daalt verder

Wall Street daalt verder
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ging dinsdag omlaag terwijl de dollar verder opliep en de olieprijs sterk daalde.

De S&P500 index daalde 0,8 procent tot 7.793,12 punten. De Dow Jones-index verloor 1,4 procent. Technologiebeurs Nasdaq herstelde echter en stond 0,5 procent hoger. 

De olieprijs kelderde 9 procent en drukte de koersen van energie-aandelen en ook de verwachtingen voor de hoge inflatie. 

Vrijdag veerden de aandelenmarkten op maar sloten de week toch af met stevige verliezen na het slechtste halfjaar voor de S&P500-index sinds 1970. Maandag was Wall Street dicht voor Independance Day.

De euro verloor ruim 1,7 procent tegenover de dollar. 

De rente op tienjarige staatsleningen daalde dinsdag. Tijdelijk was de tweejarige lening een hogere rente dan de tienjarige. Als zo'n inversie van de rendementscurve langer duurt is dat een teken dat er een recessie aankomt.

De lagere energieprijs weerspiegelde recessievrees, zei Adam Koos van Libertas Wealth Mangement. 

Berichten dat de regering van Joe Biden de importheffingen op sommige Chinese goederen wil terugdraaien zouden de inflatie van importgoederen in de VS kunnen beperken. Ook meldde China relatief sterke groei van zijn dienstensector in juni.   

De Amerikaanse fabrieksorders trokken aan in mei. De beurzen zijn in afwachting van een belangrijk banenrapport vrijdag.

De euro/dollar handelt op 1,0257. Dat is de laagste stand in  decennia.

Brent olie werd 9 procent goedkoper en de Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 2,829 procent. 

Bedrijfsnieuws

Vanwege het lange weekend kunnen beleggers vandaag pas reageren op de berichtgeving van Exxon Mobil en Tesla.

Exxon zei vrijdagavond een erg goed tweede kwartaal achter de rug te hebben, dankzij de hoge olie- en gasprijzen. Mogelijk dat de winst zelfs is uitgekomen op 18 miljard dollar, aldus Exxon, waarmee het één van de meest winstgevende kwartalen in 25 jaar zou zijn. Het aandeel verloor 4,4 procent.

Tesla meldde van het weekend dat het in het afgelopen kwartaal minder auto's afleverde dan in de eerste drie maanden van het jaar. Tesla leverde in het afgelopen kwartaal 254.695 auto's af, tegenover 310.048 in de drie maanden ervoor. Ten opzichte van een jaar eerder was wel sprake van een stijging van 27 procent. Toen leverde Tesla 201.304 elektrische voertuigen af. Het aandeel steeg 1 procent.

De drie traditionele grote autofabrikanten Ford, General Motors en Chrysler-moeder Stellantis verloren terrein. Stellangtis leverde zelfs 6 procent in. 

Foxconn werd na een goede junimaand een stukje optimistischer en denkt dit jaar te kunnen groeien, in plaats van de eerder voorspelde nulgroei. Het aandeel won 2 procent.  

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links