Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell smaakmaker in bescheiden hogere AEX

Shell smaakmaker in bescheiden hogere AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,3 procent op 657,36 punten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING blijven beleggers terughoudend. Hij ziet dat de zorgen over de hoge inflatie steeds vaker plaatsmaken voor zorgen over een economische groeivertraging of zelfs een mogelijke recessie, veroorzaakt door hoge energieprijzen en het snel dichtdraaien van de geldkraan door centrale banken.

"Het zijn geen omstandigheden waar beleggers vrolijk van worden, ze worden er vooral erg nerveus van. We verwachten dat de beweeglijkheid op de beurs daarom nog wel even zal aanhouden", aldus Wiersma.

De angst heerst volgens Wiersma nu dat winstgroeiverwachtingen van analisten voor beursgenoteerde bedrijven te hoog zijn, en er na het aanstaande cijferseizoen een ronde van neerwaartse bijstellingen zal volgen. Wiersma denkt dat deze angst terecht is en dat de verwachtingen van analisten inderdaad te hoog liggen, zowel voor dit jaar als voor volgend jaar.

Desondanks is er volgens Wiersma al veel slecht nieuws ingeprijsd. ING acht, bij een verwachte koerswinstverhouding van 14,5 voor de winst van 2023, een koersherstel van ruim 10 procent mogelijk in de tweede helft van dit jaar.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0436. De olieprijzen daalden tot een procent.

Aankomende week krijgen beleggers inzicht in de notulen van de laatste beleidsvergaderingen van de ECB en de Fed. Analisten van SEB verwachten dat de Fed in de vergadering van deze maand de rentes met nog eens 75 basispunten zal verhogen. "De markten vragen zich terecht af hoe vaak en hoe snel de Fed daarna nog gaat verhogen", aldus SEB.

Vrijdag worden nog cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt gepresenteerd.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse export in mei is gedaald, terwijl de import steeg. De Duitse handelsbalans kwam in mei uit op een tekort van 1,0 miljard euro.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Shell aan kop met een winst van 2,3 procent. Ook sectorgenoten als BP en TotalEnergies doen het goed. Vrijdag liet Exxon Mobil weten een erg goed tweede kwartaal te verwachten. En volgens JPMorgan kunnen de olieprijzen stijgen tot een "stratosferische" 380 dollar per vat als Amerikaanse en Europese sancties Rusland ertoe aanzetten met vergeldingsacties te komen waarbij de productie wordt verlaagd.
 
Sectorgenoten RELX en Wolters Kluwer wonnen tot 1,7 procent. ING en Just Eat Takeaway verloren juist tot 3,5 procent.

In de AMX wonnen OCI en Fugro 1,3 tot 1,5 procent. Flow Traders verloor nog eens 4,5 procent, na de heftige koersval van vrijdag.

In de AScX won Forfarmers 2,2 procent. Vivoryon daalde 5,9 procent.

Het lokaal genoteerde Ease2pay daalde met 4,6 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 67% zegt kopen 3 stemmen
AMX 50% zegt kopen 2 stemmen
ASCX 50% zegt kopen 2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 15:07
    865,90
    +0,06% +0,55
  2. AMX 15:07
    922,58
    +0,42% +3,90
  3. ASCX 14:52
    1.191,90
    -1,33% -16,01

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links