Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Olieprijs kan naar 380 dollar door Russisch prijsplafond'

'Olieprijs kan naar 380 dollar door Russisch prijsplafond'
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De wereldwijde olieprijzen zouden kunnen stijgen tot een "stratosferische" 380 dollar per vat als Amerikaanse en Europese sancties Rusland ertoe aanzetten met vergeldingsacties te komen waarbij de productie wordt verlaagd. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdagavond laat op basis van een analyse van JPMorgan Chase.

De Groep van Zeven werkt aan een prijsplafond voor Russische olie in een poging hiermee de duimschroeven aan te draaien in het Kremlin. Volgens JPMorgan kan Moskou het zich echter veroorloven om de dagelijkse ruwe productie met 5 miljoen vaten te verlagen zonder de Russische economie buitensporig te schaden.

Voor een groot deel van de rest van de wereld kan dat echter rampzalig zijn. Een verlaging van de dagelijkse voorraden met 3 miljoen vaten zou de prijs voor ruwe olie al opdrijven tot 190 dollar, terwijl in het meest zwarte scenario van 5 miljoen vaten, de olieprijs kan oplopen naar 380 dollar per vat, citeerde Bloomberg JPMorgan.

"Het meest voor de hand liggende en waarschijnlijke risico bij een prijsplafond is dat Rusland ervoor kiest om wraak te nemen door de export te verminderen", schreven de analisten, waarbij Moskou profiteert van de krapte op de wereldwijde oliemarkt.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 jan de vakman 2 juli 2022 16:21
  Zeer geachte beleggers, hou er wel rekening mee, dat deze optie zeer waarschijnlijk is, elke miljoen vaten, dat rusland kort, levert hen door sterk hogere prijzen, dikke winst en stort ons in de chaos, je hoeft beul poetin geen rekenen te leren, dat kan hij 10x beter dan Europa!!
 2. wt69 3 juli 2022 11:34
  Ik acht het kans klein dat Iran een deal maakt met US. Weet u nog in 2018 Trump heeft eenzijdig de deal afgesloten daarna nog een generaal gedood met een drone. Dat Iran geen vertrouw heeft in US vind ik persoonlijk niet raar. Stel dat dit omgekeerd is gebeurd dan wordt Iran al gelijk door US zwart gemaakt als een onbetrouwbaar land die niet aan de afspraken houdt . Een logisch stap van Iran is samenwerking opzoeken met Rusland.
 3. forum rang 4 StoplossBurner 3 juli 2022 13:28
  quote:

  Branco P schreef op 2 juli 2022 14:39:

  Rusland gaat de productie niet verlagen want dan zal OPEC in het gat springen.
  Dan is Rusland gewoon zijn marktaandeel kwijt.
  Behalve dat OPEC niet zo snel de productie kan opschroeven om dit op te vangen. En dan ga je er nog vanuit dat in OPEC zelf er geen enkele verstoring optreedt.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links